02. nov 2022.

Ženska solidarnost traži uklanjanje intervjua sa višestrukim silovateljem

Neformalni feministički kolektiv “Ženska solidarnost” pozvala je listove “Informer”, “Blic” i “Alo” da danas do 12 sati uklone sa svojih sajtova intervju sa Igorom Miloševićem, višestrukim silovateljem.

Ženska solidarnost je u saopštenju podsetila da je prošlo malo više od mesec dana otkad je dnevni list „Informer” postavio intervju pod naslovom „Megaekskluzivno! Ispovest serijskog silovatelja: Prvi put sam silovao sa deset godina!”.

“U međuvremenu, Savet za štampu usvojio je žalbu Autonomnog ženskog centra protiv ‘Informera’ povodom objavljivanja intervjua uz napomenu da je Informer prekršio sedam tačaka Kodeksa novinara Srbije a ‘Mondo’ jedini uklonio tekstualni intervju. Još jednom pozivamo da listovi ‘Informer’, ‘Blic’ i ‘Alo’ uklone snimak intervjua i tekstualni intervju sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem sa svojih portala pre 1.11. u 12 časova pre početka petog protesta protiv muškog nasilja i relativizacije silovanja u srpskim medijima”, navodi se u saopštenju Ženske solidarnosti.

U saopštenju se dodaje da zahtevaju i da se ubuduće prate smernice „Novinarki protiv nasilja” i „Kodeks novinara Srbije”.

“Zahtevamo da se ženama obezbedi osnovna potreba za fizičkom sigurnošću u privatnom i javnom prostoru. Nepoštovanje žena i relativizacija muškog nasilja u srpskim medijima nisu počeli juče ali bitno je da ovu tradiciju okončamo što pre. Zahtevamo da mediji preuzmu odgovornost, da svoje odluke ne pravdaju navodnim potrebama čitalaca i gledalaca i da uklanjanjem intervjua naprave prvi korak ka rešavanju problema muškog nasilja u javnosti”, zaključuju u saopštenju.


V. J.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend