16. dec 2022.

U toku je otvoreni lov na jednog od najhrabrijih srpskih tužilaca, od hodnika Palate pravde do naslovnica tabloida, a ovo je pozadina

Slučaj napada na novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića, kom je u decembru 2018. zapaljena kuća zbog serije istraživačkih tekstova o malverzacijama i zloupotrebama bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simovića, izložen je organizovanom podrivanju od strane okrivljenih i njihovih branilaca, pa je njegov krajnji ishod, više nego ikad ranije, doveden u pitanje.

Pokušaji opstrukcije doživeli su vrhunac prekjuče, kada su advokati odbrane zatražili izuzeće zamenika tužioca Predraga Milovanovića, koji je ovaj slučaj vodio od početka istrage.

Milovanović se u očima javnosti, a posebno novinarske struke, isprofilisao kao neko ko je profesionalno zastupao optužnicu i interese predstavnika novinarske profesije, a isti utisak očigledno je imao i postupajući sudija Drugog osnovnog suda u Beogradu, koji je izrekao zatvorsake kazne, kako Simonoviću, tako i njegovim saučesnicima.

„Ukoliko sklone Milovanovića, moja noga više neće kročiti u Palatu pravde“, poručio je napadnuti novinar koji uporno dolazi na svaki pretres, uprkos narušenom zdravlju.

Ovo nije prvi put da se pokušava udaljavanje Milovanovića iz ovog postupka. U trenutku dok je presuda bila u žalbenom postupku, sudija koji ju je izrekao otišao je u penziju, dok je tužilac Milovanović, većinom glasova svojih kolega, izabran za člana Državnog veća tužilaca.

Javnost je ostala zatečena vešću da je republička tužiteljka Zagorka Dolovac oduzela Milovanoviću sve postupajuće predmete zbog biranja u DVT, a uprkos njegovim pokušajima da zadrži u radu samo slučaj Milana Jovanovića, na šta je imao zakonska prava, to mu u prvi mah nije uslišeno.

Ubrzo je podmukla namera da se Milovanović ukloni iz predmeta postala očigledna, zbog čega su javnost, ali i novinarska struka, glasno negodovali i apelovali na Dolovčevu da promeni svoju odluku.

Na kraju, Milovanović je uspeo da zadrži predmet, ali očigledno ne zadugo, jer su sada njegovo izuzeće zatražili advokati odbrane. Zahtev je obrazložen navodnom pristrasnošću tužioca, ali i činjenicom da kao član DVT ne treba da obavlja funkciju postupajućeg zamenika. Kao poslednji razlog navodi se i to da se tužilac sastajao sa jednim od okrivljenih, te da su advokati, kao vrhunac procesnih zloupotreba, tražili da se sasluša kao svedok.

Upravo je ova poslednja „okolnost“ ključna za raskrinkavanje pravog uzroka i motiva Milovanovićevog progona, jer ukazuje da su svoje učešće u ovom nečasnom mešetarenju preuzeli pojedini nosioci pravosudnih funkcija.

Tako se tužilac Milovanović nedavno našao na stranicama najopskurnijih režimskih tabloida, gde su raznolike optužbe o zloupotrebama funkcije, na njegov račun, iznosile osobe iz kriminogenih sredina, među kojima je i upravo jedan od okrivljenih napadača na novinara Jovanovića.

Tabloidnom blaćenju prethodio je događaj iz Palate pravde, o kojem je „Nova“ izvestila, kada je viši javni tužilac Nenad Stefanović napao Milovanovića u hodniku i tražio da ga izbace iz Palate pravde jer mu se nije javio na hodniku.

„Stefanović koji je inače i predsednik fantomskog Udruženja sudija i tužilaca, u neprekidnom je obračunu za Udruženjem tužioca iz kog je i sam potekao. S obzirom na to da Udruženje tužilaca predstavlja opozit Stefanovićevom, kao i da je Milovanović jedan od istaknutijih članova, glavni su uzroci Stefanovićeve netrpeljivosti, koja počinje da prerasta u zloupotrebu položaja“, kazao je sagovornik „Nove“ iz Palate pravde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend