16. dec 2022.

EU preti Tviteru sankcijama zbog suspedovanja naloga novinara

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova ocenila je danas kao „zabrinjavajuće“ suspendovanje naloga novinara na Tviteru i upozorila vlasnika te društvene mreže Ilona Maska da će „uskoro“ biti „sankcija“.

„Vesti o arbitrarnom suspendovanju naloga novinara na Tviteru su zabrinjavajuće“, napsala je Jurova na Tviteru.

Ona je podsetila da zakon o digitalnim servisima koji EU treba da počne da se primenjuje na tehnološke gigante od narednog leta zahteva poštovanje slobode medija i osnovnih prava.

„Ilon Mask treba da bude svestan toga. Postoje crvene linije, i sankcije, uskoro“, rekla je ona.

Zabrinutost su iskazali i Nemci i Francuzi.

„Slobode medija ne treba da ima i nema po nečijem nahodjenju“, navelo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru iznad snimka liste suspendovanih naloga. „Zato imamo problema s Tviterum“, dodaje se u saoštenju.

Francuski ministar za digitalnu tranzuiciju Žan-Noel Baro napisao je da je pogodjen time što Ilon Mask radi Tviteru dodajući da je „sloboda medija u samoj osnovi demokratije“ .

Tviter je sinoć suspendovao naloge desetak novinara koji pišu o toj društvenj mreži i njenom novom vlasniku Ilonu Masku, a medju njima su novinari koji rade za Njujork tajms, Vašington post, Si-En-En (CNN) i Glas Amerike.

Tviter nije objasnio zašto su skinuti nalozi novinarima, uklonjeni njihovi profili i istorija tvitova. Ali Mask ih je preko Tvitera sinoć optužio da dele privatne informacije o njegovom kretanju što je opisao kao „davanje koordinata za ubistvo“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend