18. mar 2019.

Ugrožene medijske slobode

Novinari i medijski eksperti se slažu u oceni da su medijske slobode u Srbiji u dužem vremenskom periodu ugrožene, o čemu govore i međunarodni izveštaji, navodi se u redovnom godišnjem izveštaju Zaštinika građana, u kojem se konstatuje da se ni u 2018. godini stanje u oblasti slobode izražavanja i medija nije promenilo.

Konstatuje se da je profesionalni rad i status novinara urušen materijalnim statusom, kao i fizičkim napadima napredstavnike medija, govorom mržnje i diskriminatorskom terminologijom.

Prema izveštaju, posebno su zabeleženi vulgarni verbalni napadi na novinarke koje su iznosile kritičke stavove ujavnost, a „umesto odgovora i dijaloga, novinarke su vređane na najprimitivniji način“.

U izveštaju Evropske komisije o trenutnom stanju u Poglavljima 23 i 24 iz 2018. godine istaknuto je da su slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje zabrinjavajući, a da je okruženje i dalje nepogodno za ostvarivanje slobode izražavanja i slobode medija.

Misija sastavljena od predstavnika Evropske federacijenovinara (EFJ), Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu (CEEMO) i Međunarodnog instituta za štampu (IPI) uputila je u januaru 2018. godine preporuke, da pritužbe novinara budu svrstani u nadležnost nacionalnog ombudsmana.

Prema podacima novinarskih udruženjam, u Srbiji su u toku izveštajne godine zabeležena 102 napada na novinare, koji su kategorisani od fizičkih i napada na imovinu, prekopritisaka, do pretnji imovini i verbalnih pretnji.

U najvećem broju dokumentovanih pretnji zastupljeni su pritisci (72) na predstavnike medija.

Zaštitnik građana je u javnim obraćanjima više puta upozorio javnost na gušenje medijskih sloboda i slobode izražavanja itražio da se odgovorni za pretnje, počinioci nasilja izastrašivanja novinara privedu pravdi.

Zaštitnik građana upozoravao je i na težak materijalan položaj novinara i medijskih radnika, koji dodatno otežava njihov društveni status, navodeći da veliki broj novinara i dalje radi na osnovu nepovoljnih ugovora, a iznos njihovihzarada je ispod republičkog proseka.

Prema izveštaju, novinari rade u uslovima u kojima nepostoje ni posebni mehanizmi zaštite profesionalnih prava, što posebno utiče na ugrožavanje medijskih sloboda.

Savet za štampu navodi da su se u izveštajnom periodu novinari najviše „ogrešili od prava dece, naročito žrtava, ne štiteći njihov identitet“, dok je najčešći prekršaj bilo kršenje pretpostavke nevinosti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend