03. maj 2020.

Ukinute onlajn konferencije, valjevski novinari „na muci“ da dođu do informacija

Od početka proglašenja epidemije koronavirusa u Srbiji, pa do sada, valjevski novinari su samo sedam dana bili u prilici da putem onlajn konferencije za novinare dobijaju zvanične podatke i postavljaju pitanja. Iz njima nepoznatih razloga, te konferencije su ukinute, a novinari vraćeni na početak.

Na početku epidemije koronavirusa, u Valjevu je bio pravi podvig doći do zvanične informacije o toku i situaciji u gradu. Članovi Krizng štaba su tada govorili da je njima zabranjeno da daju bilo kakve informacije, a kolegama su davali upustva da ne vrše pritisak.

U najtežem periodu epidemije novinari su se o preminulim sugrađanima sa dijagnozom Covid 19 informisali čak i preko umrlica ili čitulja objavljenih u nedeljniku „Napred“. Ipak, čini se da nisu svi novinari bili u istoj poziciji.

Branka Jevtić, direktorka televizije VA plus, kaže da je par redakcija u gradu, ipak, dobijalo zvanične informacije.

„Jednostavno, nama to nije bilo jasno i shvatili smo da je većina medija u Valjevu diskreditovana“, kaže direktorka Jevtić.

Dolaskom 21. aprila na čelo Stručno-operativnog tima za suzbijanje epidemije Grada Valjeva, dr Zorana Živkovića, informacije o toku epidemije u gradu postale su dostupne svim novinarima. Nakon sednica Kriznog štaba, održavane su onlajn konferencije na kojima su novinari mogli da pitaju sve što ih zanima. Za ove konferencije direktorka TV VA plus kaže.

„Jednostavno, to je bila zaista jedna prijatna novina za nas novinare“.

Onlajn konferencije su bile efikasne, jasne i nadasve bezbedne. Novinari su bili jedinstveni u stavu da je takav pristup medijima trebalo zauzeti od samog početka. Međutim, samo nakon sedam dana, dr Živković je obavestio javnost da mu je saopšteno da prekine sa organizovanjem ovakvih konferencija.

“Neću saopštavati podatke za javnost na ovaj načim”, rekao je tada dr Živković.

Vlasnica internet portal Kolubarske.rs tvrdi za N1 da je doktoru Živkoviću rečeno da nije nadležan da daje informacije i da je on iz tih razloga prestao da komunicira sa novinarima.

„Mi smo se našli na početku. Novina je jedino u tome, što je, inače, uveo dr Živković, da se na sajtu grada svakodnevno stavljaju podaci o broju novoinficiranih, hospitalizovanih, preminulih. Ali u ovoj situaciji nisu to jedine informacije koje građani žele da znaju“, kaže novinarka Darija Ranković.

Od zvaničnika iz Beograda putem medija proteklih nedelja do nas su redovno stizale informacije kako u gradovima u unutrašnjosti nema problema sa dostupnošću informacija o stanju pandemije. Darija Ranković kaže da nisu tačne tvrdnje i priče zvaničnika iz Beograda, da su medijima u gradovima u unutrašnjosti dostupne sve informacije.

„Ja sam tri puta Kriznom štabu u Beogradu postavila isto pitanje, jednostavno i kratko, koliko se osoba koronavirusom zarazilo uprirodi, u šetnji pored reke i parkovima, i na to pitanje nisam dobila odgovor“, kaže Darija Ranković.

U novonastaloj situaciji kada smo nakon mesec i po dana pandemije ponovo vraćeni na početak, novinari u Valjevu se jedino uzdaju da će nas koronavirus napustiti što pre.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend