27. maj 2020.

TV Vujić dobija 1,6 miliona za izveštavanje u vreme vanrednog stanja

Vujić televiziji biće plaćeno 1.641.600 dinara iz stalne budžetske rezerve za izveštavanje tokom vanrednog stanja, po nalogu komandanta Štaba za vanredne situacije Slobodana Gvozdenovića.

U izveštaju sa jučerašnje sednice Štaba za vanredne situacije, koji je dostavljen medijima, piše da je Štab doneo zaključak da se „nalaže Odeljenju za finansije Gradske uprave Valjeva da se u skladu sa Ugovorom POV. br. 80-28/2019-01 od 24.09.2019. godine, iz stalne budžetske rezerve izvrši plaćanje iznosa od 1.641.600 dinara Vujić televiziji Valjevo za izveštavanje tokom vanrednog stanja (u periodu od 18.03.2020. do 06.05.2020. godine), po računu broj 34/20 od 07.05.2020. godine“.

I to je sve što piše u izveštaju i što je rečno na sednici Štaba u vezi ove milionske isplate u vreme vanrednog stanja, a mnogo toga je nejasno, a pojedini pravnici, sagovornici Kolubarskih.rs, smatraju da je i nezakonito.

Komandant Štaba Slobodan Gvozdenović nije detaljnije obrazlagao po kom osnovu će biti isplaćeno toliko novca Vujić televiziji za izveštavanje tokom vanrednog stanja verovatno smatrajući da je to članovima poznato, a osim toga to je „poverljivo“.

Prema našim dostupnim nezvaničnim saznanjima, Plan zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, koji je usvojen prošle godine, sadrži deo koji se odnosi na informisanje u vanrednim situacijama, te je iz tog Plana proistekao ugovor koji je Grad potpisao sa Vujić televizijom u septembru prošle godine. Pored Vujić televizije ugovor o izveštavanju u vanrednim situacijama potisan je i sa Radio Valjevom. S obzirom na to da Plan spada u poverljiva dokumenta, i ugovor koji je potpisan sa ovom medijskom kućom je poverljiv pa je samim tim nedostupan javnosti.

Međutim, nejasno je na osnovu čega je Gvozdenović odlučio da iz stalne budžetske rezerve potroši 1,6 miliona dinara, a u Zakonu o budžetu jasno piše šta sve može da se plati iz stalne budžetske rezerve.

„U Zakonu piše da se stalna budžetska rezerva koristi za finansiranje rashoda u otklanjanju posledica vanrednih okolnosti. Kako je to Vujić televizija izveštavanjem otklonila posledice, u ovom slučaju, pandemije? Apsurdno je to što se iz stalne budžetske rezerve milionski iznos izdvaja za izveštavanje, bez obzira na to šta piše u ugovoru, a istovremeno valjevski privrednici uplaćuju novac da pomognu gradu i zdravstvenim ustanovama da se nabavi zaštitna oprema, dezinfekciona sredstva, za radove u Bolnici…, a to je trebalo da bude finansirano iz stalne budžetske rezerve, jer to je pomoglo da se spreči širenje zaraze“, navodi naš sagovornik iz Gradske uprave koga smo zamolili da nam objasni na osnovu čega je novac isplaćen iz stalne budžetske rezerve.

Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs da li ovu, kako neki tvrde, nezakonitu isplatu iz stalne budžetske rezerve mora da potvrdi Skupština grada, sagovornik Kolubarskih.rs odgovara da ne mora, ali „Skupština grada treba da usvoji izveštaj o radu Štaba za vanredne situacije, a u tom izveštaju će se sigurno naći i ova isplata“. Dodaje da sednica Skupštine grada mora biti održana najkasnije do 5. juna.

Ukoliko se ova isplata nađe na sednici Skupštine grada, nadamo se da će odbornicima uz račun o plačanju biti predočen i broj izveštaja, za 49 dana vanrednog stanja, koji koštaju 1.641.600 dinara, i objašnjeno da li izveštači treba da budu više plaćeni od lekara i svih onih koji su se borili sa pandemijom u vreme vanrednog stanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend