28. nov 2022.

Radionica za novinare o upravljanju informacijama o zdravstvenim temama

Svetska zdravstvena organizacija, uz posredstvo NUNS – a, poziva vas na radionicu koja će biti održana u utorak, 29.11.2022. godine u Beogradu u hotelu Moskva u period od 13 do 15 časova.

canva/NUNS

Od početka pandemije COVID-19, došlo je do umnožavanja („infodemija“) dezinformacija u medijima i na (društvenim) mrežama sa ciljem stvaranja konfuzije, straha i oklevanja u odgovoru na COVID-19 i naporima za vakcinaciju.

„Infodemija“ COVID-19 istakla je način na koji su ljudima potrebne informacije. Istovremeno, važno je razumeti odakle dolaze informacije i kako i zašto ih istraživači predstavljaju javnosti; zdravstvene vlasti i pružaoci usluga kao i mediji.

Novinari igraju važnu ulogu u oblikovanju stavova, vrednosti i ponašanja u društvu. Stoga je važno ojačati njihov kapacitet i znanje o zdravstvenim temama i dati im alate za izveštavanje o ovim temama.

Tačna medijska pokrivenost zasnovana na činjenicama i naučnim dokazima je važna za promenu ponašanja zajednica, što će imati pozitivan uticaj na njihovo zdravlje.

Ova obuka ima za cilj da izgradi veštine upravljanja informacijama kod polaznika za dobijanje, tumačenje i razvijanje priča koje se odnose na javno zdravlje i COVID-19.

Tokom radionice ćemo razgovarati o tome zašto je upravljanje infodemijom važno za ulogu medija u zdravstvenim hitnim slučajevima; istražiti uticaj infodemije na zdravlje i razmenu informacija, kao i ulogu komunikacije tokom vanrednih zdravstvenih situacija. Takođe razgovaraćemo o tome kako doći do informacija; istražiti ulogu društvenih medija; pomoći da razumete neke od mehanizama i izazova oko naučnih publikacija, kao i šta zdravstveni komunikatori mogu da urade za vas.

Očekivani ishod radionice je da polaznici i polaznice bude u stanju da upravljaju zdravstvenim informacijama na način koji će poboljšati zdravstvene rezultate za javnost.

Radionica će biti održana na engleskom jeziku.

Putne troškove za novinare i novinarke koji dolaze iz drugih gradova Srbije pokriva Svetska zdravsvena organizacija uz priložen račun za gorivo ili autobusku/voznu kartu.

Prijave za radionicu možete poslati na imejl nuns@nuns.rs najkasnije do ponedeljka 28.11.2022. do kraja radnog dana.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend