08. jul 2022.

UNS: Funkcioneri i članovi njihovih porodica da ne vređaju novinare

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje uvrede koje je Velimir Bulatović, otac narodnog poslanika i predsednika SNS-a u Vranju Slaviše Bulatovića uputio Slavomiru Kostiću novinaru InfoVranjskih i novinarima Danasa i N1 koji su objavili informaciju da je funkcioner SNS-a, pretpostavlja se, na osnovu, falsifikovanog dokumenta, otkupio deo nekadašnjeg školskog dvorišta na kome gradi stambeni objekat

Stariji Bulatović je u objavi na svom Fejsbuk nalogu 23. juna za novinare ove tri redakcije napisao da lažu, vređaju, da su autošovinsti i stoka novinarska, da bi pre dva dana takođe na ovoj društvenoj mreži više puta ponovio “stoka novinarska”, „bezočne laži”, „blate mene i moju porodicu“, kao i da se “stoka novinarska potpisuje kao S. Kostić”.

Imenovani Slavomir Kostić, kaže za UNS da su svi tekstovi rađeni na osnovu dokumentacije koje su dobili od stručnih službi Skupštine grada Vranja.

“Velimir Bulatović je bio direktor škole od koje je dobio kadrovski stan, koji je devedesetih godina otkupio. Otkupio je i dvorište sramnom odlukom Skupštine grada da mu to proda na osnovu falsifikovanog dokumenta, jer je zemljište bilo u svojini Grada Vranja. Tužilaštvo je pokrenulo predistražni postupak u vezi tog dokumenta“, navodi Kostić.

Kostić kaže i da je kada je pisao prvi tekst o falsifikovanom dokumentu kontaktirao poslanika Bulatovića, ali on nije hteo da govori o tome.

„Poslanik Bulatović ne komunicira sa nama, ne odgovar na pozive, ignoriše nas. Portal ima takvu uređivačku politiku da ne gleda kroz prste aktuelnoj vlasti na lokalu“, kaže Kostić, dodajući da se sa starijim Bulatovićem susreo kada je fotografisao kuću kao ilustraciju teksta.

Na pitanje zašto fotografiše, novinar je odgovorio da je njegov sin javna ličnost i da podleže pogledima javnosti.

Slavomir Kostić kaže i da nijedan od Bulatovića nikada nije uputio demanti na objavljene tekstove.

UNS je takođe pokušao da kontaktira Slavišu Bulatovića, predsednika gradskog odbora SNS-a u Vranju. Odgovorio je porukom da je na sastanku. Porukom smo ga pitali zašto nije uputio demanti, ako je smatrao da tekstovi o otkupu placa nisu istiniti i kako komentariše uvrede novinarima koje je njegov otac objavio na svom FB nalogu. Odgovor nismo dobili.

Slavomir Kostić novinar InfoVranjskih kaže za UNS da ne voli da se sudi, da se Mihajlo Stojković, urednik portala za koji radi oglasio saopštenjem u kojem je pozvao institucije da reaguju, a da će odluku da li će slučaj prijavljivati nadležnim organima doneti u dogovoru sa redakcijom.

UNS podseća da nasilna retorika u javnom prostoru ugrožava bezbednost novinara i poziva javne funkcionere i članove njihovih porodica da koriste primeren rečnik, kako u javnom obraćanju, tako i na društvenim mrežama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend