06. maj 2020.

UNS: Grad Valjevo da prestane da diskriminiše novinare

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što na obeležavanje 21. godišnjice pogibije pilota Milenka Pavlovića u Valjevu nisu pozvani svi mediji. Kako su objavile kolubarske.rs, nekoliko valjevskih medija, uključujući i taj portal, kao i dopisnici nacionalnih medija, nisu dobili poziv da prisustvuju polaganju venaca na spomen-obeležju ovom pilotu-heroju.

Kolubarske.rs navode da je po njihovim saznanjima gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović „naredio da se na ovaj događaj pozovu samo televizije i nedeljnik Napred, a ne portali i dopisnici beogradskih medija, osim RTS-a“.

„S obzirom na to da zvaničnici Grada Valjeva, što su prethodnih 20 godina činili, nisu poslali obaveštenje da će danas obeležiti godišnjicu pogibije hrabrog pilota polaganjem venaca, zaključili smo da ove godine zbog vanrednog stanja i pandemije koronavirusa, kao i zabrane okupljanja većeg broja ljudi, neće ni biti organizovano polaganje venaca“, pišu Kolubarske.rs.

UNS podseća gradsku upravu Valjeva da je diskriminacija novinara zabranjena Ustavom i Zakonom o javnom informisanju i medijima, kao i da svi organi javne vlasti imaju obavezu da o svojim aktivnostima obaveštavaju novinare i javnost. Kolege iz Valjeva do sada su se više puta žalile UNS-u na loš odnos gradonačelnika Gvozdenovića prema medijima.

Ova diskriminacija posebno je uvredljiva za javnost jer su joj uskraćene informacije o obeležavanju godišnjice pogibije pukovnika Pavlovića, simbola otpora agresiji NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend