09. dec 2020.

UNS: Hitno ispitati sumnju da su kablovi televizije K1 namerno presečeni

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da se hitno rasvetle okolnosti prekida na optičkim kablovima televizije K1 i utvrdi da li su oni namerno presečeni kako bi bilo onemogućeno prikazivanje jutarnjeg programa pod nazivom „Uranak“ autorke Jovane Joksimović. UNS će o ovom incidentu, koji se desio juče, obavestiti i Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara.

U televiziji K1 kažu da pretpostavljaju da su kablovi presečeni. „Da su usled vremenskih uslova prekinuti, MTS bi kao provajder u svom sistemu imao alarm kao signal da je kvar na mreži. Bilo nam je onemogućeno slanje signala operatoru od 7:19 do 9:47 sati“, navode u ovoj televiziji.

U K1 ističu da je slučaj vlasnik objekta danas prijavio policiji a da će ona, pretpostavljaju, pregledom nadzornih kamera doći do odgovora.

Autorka emisije „Uranak“ Jovana Joksimović juče je na svom Instagram profilu napisala da je neko presekao optičke kablove televizije K1 i odložio najavljeni početak jutarnjeg programa na dva sata. „Kada se ovoj sabotaži doda i kampanja u medijima koja se poslednjih dana vodi protiv našeg programa, mogu slobodno da zaključim: Broj onih koji nam ne žele dobro, njihov strah od Uranka, u direktnoj je proporciji sa našim kvalitetom“, navela je Joksimovićeva.

UNS podseća da je članom 149 Krivičnog zakonika za sprečavanje ili ometanje emitovanja televizijskog programa zaprećena kazna zatvora do godinu dana i poziva nadležne da hitno utvrde ko stoji iza ovog incidenta.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend