03. jun 2024.

UNS: Hitno pronaći i kazniti napadača na Uglješu Bokića

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje fizički napad na novinara dnevnog lista “Danas” Uglješu Bokića i traži da napadač bude strogo kažnjen.

Dok je Bokić snimao mlade ljude, koji su izlazili iz prostorija Novosadskog sajma, muškarac mu je prišao, uzeo telefon i udario ga pesnicom u grudi, rekao je on UNS-u.

Bokić je, kako kaže, sa sobom imao istaknutu legitimaciju dnevnog lista “Danas”, te veruje da je osoba koja ga je napala videla da se radi o novinaru.

Bokić je UNS-u rekao da je nakon napada primljen u Urgentni centar, gde mu je konstatovano nagnječenje grudne kosti.

Tamo su, kako kaže, pozvali policiju i on je napad prijavio.

“Došla su dva inspektora, razgovarali sa mnom i rekli su da će preneti tužilaštvu”, dodaje Bokić.

Sada se, kaže, oseća dobro.

“Ponovo sam se vratio na teren da izveštavam. Nastaviću da radim ovaj posao kao i do sada. Osećam se fizički dobro, ali se ne osećam dobro zbog celokupne situacije, koja je jeziva. Napad na sebe ne smatram ličnim koliko ga smatram opasnim kao pojavu, jer je novinar napadnut samo zbog toga što je radio svoj posao”, rekao je.

Zabrinjavajući je, kako kaže, trend napada na novinare koji primećuje poslednjih dana.

“Prvo je napadnut bio Vuk Cvijić, danas ja. Čujem da su i neke druge kolege sprečene da rade svoj posao. Mislim da su svi slobodni novinari ugroženi, a sada fizički”, rekao je on.

UNS ističe da je bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti novinara neprihvatljivo i da vinovnici fizičkih napada moraju biti najstrože kažnjeni.

UNS podseća da je novinarima neophodno omogućiti slobodno izveštavanje o svim događajima, a posebno u toku izbora, kada je neophodno da do javnosti stižu tačne i pravovremene informacije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend