07. okt 2019.

UNS i UNS na Kosovu: Kosovske institucije grubo narušavaju slobodu medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu osuđuju jučerašnje šestočasovno pritvaranje tročlane ekipe Radio Beograda u policijskoj stanici u južnoj Kosovskoj Mitrovici bez obrazloženja i višečasovno zadržavanje na administrativnom prelazu Jarinje televizijske ekipe Pink i agencije Tanjug i traže da prestane maltertiranje novinara.

UNS i UNS na Kosovu upozoravaju i da je vraćanje ekipe Radio Beograda posle pritvaranja u Severnu Mitrovicu s obrazloženjem da nije bezbedno da nastave put u Gračanicu gde su krenuli ograničavanje novinarskog rada ili priznanje da posao novinara na Kosovu nije bezbedan.

Ekipa Prvog programa Radio Beograda sinoć je javila da je bila privedena u KPS Južna Mitrovica. Javili su da ih je policija zaustavila, pretresla službeno vozilo RTS-a, da su muški deo ekipe pretresli kao kriminalce sa rukama na automobilu i raširenim nogama i da je cela ekipa odvedena na saslušanje u policiji u Južnoj Mitrovicu gde su im oduzeti telefoni.

Juče popodne zadržane su bez ikakvog razloga na administrativnom prelazu Jarinje ekipa televizije Pink i agencije Tanjug koje su krenelu da izveštavaju o izborima na Kosovu.

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da je pre tri nedelje ekipa RTS-a koja se uputila na putu za Severnu Kosovsku Mitrovicu zbog održavanja i televizijskog prenosa koncerta na administrativnom prelazu Jarinje zadržana više od 20 časova.

UNS i UNS na Kosovu ističu da je reč o nedostupivom ograničavanju kretanja novinara i medijskih radnika kojima kosovske institucije grubo narušavaju slobodu medija.

UNS i UNS na Kosovu obratiće se međunarodnim novinarskih organizacijama, kao i organizacijama koje se bore za slobodu medija i tražiti zaštitu od ovakvih postupaka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend