07. okt 2019.

Pismo direktora Radio Beograda povodom pritvaranja novinara na KiM

Radio-televizija Srbije i Radio Beograd kao deo Javnog medijskog servisa pozvali su u pismu Sema Fabricija, ambasadora i šefa delegacije Evropske unije u Srbiji, i Andreu Oricija, šefa misije OEBS-a u Srbiji, kao i tu misiju na Kosmetu, Unmik i Grejama Diksona, direktora Evroradija, da osude postupak kosovske policije, koja je juče neosnovano pritvorila četvoročlanu ekipu Radio Beograda tokom radnog zadatka uoči parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji.

U pismu koje je potpisao direktor Radio Beograda Milan Nedić pored ostalog se kaže:

„U godini kada Radio Beograd obeležava 95. rođendan, kao najstariji elektronski medij na Balkanu, prvi put se susreće sa neosnovanim napadom, kojim se direktno sprečava sloboda kretanja ljudi, a posebno novinara i medijskih radnika, kao i sloboda javnog informisanja. Jedini razlog može biti taj što je službeno vozilo RTS-a imalo beogradske registracije“, navodi se u pismu.

„Molimo Vas da, u skladu s međunarodno priznatim evropskim normama i konvencijama koje važe u civilizovanom svetu, osudite ponašanje privremenih organa u Prištini, zatražite objašnjenje za ovakvo sramno i ničim izazvano ponašanje i zaštitite pravo novinara da objektivno i nepristrasno izveštavaju o vanrednim parlamentarnim izborima za poslanike kosovske skupštine i svim događajima na Kosovu i Metohiji“, ističe se u pismu.

Ekipa Prvog programa Radio Beograda privedena je u KPS Južna Mitrovica i zadržana šest sati u pritvoru.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend