21. jun 2024.

UNS o suđenju Zlatanoviću i Kneževiću: Umesto davanja završnih reči i eventualnog objavljivanja presude, ročište odloženo

Današnje ročište, na kome je trebalo da budu date završne reči i da eventualno bude objavljena presuda po tužbi protiv urednika portala „Srbin info“ Dejana Zlatanovića i vođe „Narodnih patrola“ Damnjana Kneževića, zbog optužbe da su pozivali na nasilnu promenu ustavnog poretka, odloženo je za 22. oktobar, prenosi Udruženje novinara Srbije.

Do odlaganja je, kako navodi UNS, došlo zbog toga što je postupajući sudija bio sprečen da prisustvuje. Inače, Zlatanović se sumnjiči da je na skupu protiv „francusko-nemačkog plana“, održanom u februaru prošle godine, počinio krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja u saizvršilaštvu. Tada je obraćajući se građanima rekao:

„Svima onima koji hoće da izdaju, to je sada aktuelno i danas, pa ko se prepozna -prepozna, a stići će ga to – ko potpiše njega ubiše“.

Zlatanović je bio u pritvoru od 17. februara do 7. aprila, a Više javno tužilaštvo podiglo je optužni predlog kojim se za njega traži godinu dana zatvora. Postupak je u toku, a on se sada brani sa slobode.

Iz Višeg javnog tužilaštva naveli su da postoji sumnja da je Zlatanović sa Damnjanom Kneževićem izvršio krivično delo, zbog pozivanja građana „na nasilje i nerede u cilju svrgavanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije“.

Inače, Zlatanović za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) kaže da je pre suđenja dobio javno pismo podrške Srba sa KiM koji su učestvovali na skupu.

„Drago mi je da oni u nama prepoznaju borce za njihovu egzistenciju i pravo da budu deo srpske države, naroda i društva. To nam daje snage da nastavimo dalje“, rekao je Zlatanović za UNS.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend