21. jun 2024.

Portal zrenjaninski.com na sesiji Reporters Shielda: Odbrana od SLAPP tužbi protiv novinara

Novinari portala zrenjaninski.com prisustvovali su jučerašnjoj informativnoj sesiji u organizaciji međunarodnog programa Reporters Shield.

Pixabay

Informativna sesija u kojoj je bilo reči o programu Reporters Shield namenjena je nezavisnim i profesionalnim štampanim i onlajn medijima, kao i nevladinim organizacijama koje izveštavaju u javnom interesu.

S obzirom na to da Reporters Shield brani istraživačko novinarstvo širom sveta od pretnji tužbama i drugih pravnih pritisaka, novinari iz Srbije, između ostalog i portala zrenjaninski.com, ali i iz Bosne i Hercegovine, Brazila, Libana, Zimbabvea i drugih zemalja, saznali su na koji način mogu dobiti podršku međunarodnog pravnog tima.

O pogodnostima članstva govorile su izvršna direktorka Clothilde Redfern i program menadžerka Jodi Blankenship.

Tom prilikom je rečeno da Reporters Shield, koji su razvili istraživački novinari u projektu izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji i advokati iz Centra za međunarodnu pravdu Cirus R. Vance, brani istraživačko novinarstvo širom sveta od pravnih pretnji koje imaju za cilj da ućutkaju kritičke glasove.

Strateške tužbe protiv učešća javnosti, takozvane SLAPP tužbe, nova su forma napada na novinare. Načini napada na novinare nisu više samo fizički, već oni uključuju različita maltretiranja koja često bivaju u formi sudskih tužbi koje crpe ljudske i finansijske kapacitete medijskih kuća i novinara.

Zbog ovakve vrste napada, današnje novinarstvo je nezamislivo bez pravnog tima koji će pružiti podršku u procesu kreiranja i provere informacija, ali i zaštite od potencijalnih sudskih tužbi koje mogu uslediti nakon objave istraživačkih priča.

Često tužbe bivaju neosnovane i sredstvo maltretiranja i pokušaja ućutkivanja medija da izveštavaju o temama od javnog interesa. Dugotrajni sudski procesi dovode do crpljenja kapaciteta medija.

U Slavko Ćuruvija fondaciji kažu da SLAPP tužbe karakterišu pravno neosnovani i očigledno neutemeljeni zahtevi i sadržinski elementi koji ukazuju na zloupotrebu prava ili procesnih pravila. U pitanju su tužbe koje koriste sudski postupak za druge ciljeve, a ne za stvarnu procenu, dokazivanje ili ostvarivanje prava.

Namera tužioca koji koristi SLAPP nije da mu se usvoji tužbeni zahtev, već da ograniči, ućutka i spreči svaku kritiku usmerenu protiv njega, da zastraši tuženog, ali i sve ostale koji bi mogli javno da istupaju protiv njega, što za posledicu ima cenzuru i autocenzuru, objašnjavaju u Slavko Ćuruvija fondaciji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend