21. jun 2024.

Veran Matić: Poništiti odluku o izručenju beloruskog novinara i Andreja Gnjota

Izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić apelovao je danas da se poništi odluka o izručenju beloruskog novinara i političkog aktiviste Andreja Gnjota vlastima Belorusiji i tako zaštiti od sigurnog političkog progona, torture i duge zatvorske kazne ako bude izručen Belorusiji.

Foto: Medija centar Beograd

Andrej Gnjot je proveo sedam meseci u Centralnom zatvoru, dok se odlučivalo o zahtevu Belorusije da bude izručen ovoj zemlji, rekao je Matić nakon što je posetio Gnjota koji se nalazi u kućnom pritvoru sa nanogicom.

„Posetio sam ga u stanu koji je iznajmio, dok advokati pripremaju žalbu na odluku o ekstradiciji. Jedan sat tokom dana može da napusti stan, prošeta i obavi neophodne nabavke za život. Iako izgleda dobro, zatvor je ostavio traga i potrebna mu je zdravstvena podrška, koja nije sistemski obezbeđena“, ukazao je Matić.

On je podsetio da je Viši sud u Beogradu doneo odluku da se Gnjot izruči jednom od najrepresivnijih sistema u Evropi i svetu, kada je reč o novinarskim i političkim slobodama, zemlji u kojoj i dalje postoji smrtna kazna.

Belorusija je, po broju zatvorenih novinara, treća zemlja sa više od 30 uhapšenih novinarki i novinara i osuđenih na duge zatvorske kazne, rekao je Matić i dodao da se Gnjot u Belorusiji suočava sa političkim progonom, prikrivenim lažnom optužbom za utaju poreza.

„Ako ga Srbija isporuči, Andreja u Belorusiji čeka nastavak političkog progona, montirani krivični postupak, pritvor u nehumanim i ponižavajućim uslovima, izvesna kazna na preko 20 godina zatvora, a nije isključeno da mu preti i teža kazna (smrtna) zbog skrivenih optužbi koje se kriju iza zahteva za ekstradiciju“, smatra Matić.

Naveo je da organe Srbije za ekstradiciju obavezuje Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Ustav Srbije i zakoni, da procene rizike od političkog progona i nenadoknadive štete u slučaju nasilnog izručenja Andreja Gnjota Belorusiji.

„Optužbe koje su podignute protiv Andreja Gnjota, koje su se pojavile i na poternici Interpola, očigledno su inspirisane novinarskim radom i političkim aktivizmom“, ocenio je Matić, istakavši da novinarska zajednica u Srbiji, kao i organizacije civilnog društva moraju svojim aktivnostima uticati da se spreči izručivanje kolege Gnjota beloruskom režimu

Apelacioni sud trebalo bi da pregleda sve dokaze koje je prikupio pravni tim, jer to Viši sud nije uradio i u odnosu na te dokaze i na informacije o užasnoj situaciji za novinara u Belorusiji, donese odluku kojom će poništiti odluku o ekstradiciji, kazao je Matić, koji očekuje i od međunarodne zajednice da pomognu da organi Srbije ne počine neoprostivu grešku, sa izvesnim teškim posledicama po Andreja Gnjota.

„Novinari moraju biti zaštićeni od političkog progona i zbog toga je važno da se svi zajedno izborimo za slobodu Andreja Gnjota“, poručio je Matić.

.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend