21. jun 2024.

Danilo Bugarski o sporu sa „Politikom“ čiji epilog čeka 14 godina: Načinjena mi je velika nepravda

Novinar Danilo Bugarski gotovo 14 godina čeka konačnu presudu u sporu sa dnevnim listom „Politika“ u kojem je pre isto toliko godina proglašen tehnološkim viškom. Inače, ovo je ovo jedan od najdužih sporova novinara i medijske kuće koji su u toku, a Bugarski za sajt Udruženja kaže da mu je u "Politici" načinjena velika nepravda.

Za ovaj slučaj Osnovni sud u Beogradu izrekao je dve prvostepene presude u korist Bugarskog, od kojih je Apelacioni sud prvu ukinuo, a drugu preinačio. U postupku po vanrednom pravnom leku, Vrhovni sud je u junu prošle godine ukinuo drugu presudu Apelacionog suda i vratio predmet ovom sudu na ponovno razmatranje.

„Poslednjeg puta kada sam zvao Apelacioni sud, javili su mi se u rekordnom roku i bili su jako prijatni prema meni. Rekli su da su ‘zatrpani’ novinarskim predmetima, ali da će nastojati sve to da reše brzo. Ipak, teško mi pada sve što se dogodilo u ‘Politici“, rekao je Bugarski za UNS.

Bugarski je u dnevnom listu „Politika“ radio do 2010. godine.

Kao obrazloženje za otkaz generalna direktorka Mira Glišić Simić navela je, rekao je Bugarski, da je došlo do organizacionih promena koje su podrazumevale smanjenje ukupnog broja zaposlenih.

„Nas 18 je zbog toga tužilo ‘Politiku’, dok oko 70 radnika to nije učinilo“, rekao je Bugarski.

Prvu prvostepenu presudu Osnovni sud u Beogradu je doneo 2016. godine. Po presudi, Bugarskom je „Politika“ trebalo da isplati 320 hiljada dinara i da ga u roku od osam dana vrati na posao. Međutim, Apelacioni sud je 2018. godine ovu presudu poništio i vratio predmet Osnovnom sudu na ponovno razmatranje.

Osnovni sud je ponovio svoju odluku, a u drugoj prvostepenoj presudi se navodi da je „Politika novine i magazini“ angažovala spoljne saradnike, koji su radili novinarske poslove. Ovo je, piše u presudi, „protivno odredbi kolektivnog ugovora kojim je propisano da poslodavac može da donese odluku o prestanku potrebe za radom zaposlenih bez donošenja programa, pod uslovom da nije angažovao spoljne saradnike koji obavljaju slične ili iste poslove“.

Prema ovoj prvostepenoj presudi, „Politika novine i magazini“ trebalo je da isplati Bugarskom 456.000 dinara. Ipak, Apelacioni sud je ovu presudu preinačio, da bi kasnije i tu odluku Apelacionog suda ukinuo Vrhovni kasacioni sud.

Bugarski sada penzionerske dane provodi u svom rodnom selu Ostojićevu, gde se iz Beograda vratio tri godine nakon otkaza,  i čeka epilog spora zbog kojeg je, kako je rekao za sajt UNS-a, u velikom finansijskom gubitku.

„Da sam ostao zaposlen i da imam još trinaest godina radnog staža, imao bih i za osam do deset hiljada dinara veću penziju. Za mene koji sam u penziji svaki dinar znači“, istakao je Bugarski.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend