31. okt 2019.

Prvi osnovni sud u ponovljenom postupku: „Politika“ Bugarskog da vrati na posao

Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je da je novinar „Politike“ Danilo Bugarski nezakonito otpušten 2010. godine i naložio da ga „Politika novine i magazini“ (PNM) posle devet godina vrati na posao.

Presudom, u koju je UNS imao uvid, poništeno je rešenje, koje su potpisali generalna direktorka Mire Glišić-Simić i njen zamenik Maks-Sebastijan Vinterfeld, prema kojem je „usled organizacionih promena“ u PNM-u „prestala potreba za radom“ Bugarskog. Nezakonit je, navodi se u presudi, i prekid ugovora o radu.

Bugarski je jedan od 18 novinare, koje je rukovodstvo „Politike“ otpustilo 2010. godine. Obrazloženje za otkaz bilo je da je prestala potreba za njihovim radom, da nisu mogli biti premešteni na drugo radno mesto, niti je postojala „mogućnost njihove prekvalifikacije i dokvalifikacije“.

On je na jednom od niza održanih ročišta od 2012. godine izjavio da je u „Politici“ u stalnom radnom odnosu od 1998. godine, a da je pre toga, šest godina, bio spoljni saradnik tog lista. Bugarski je 2010. godine, kada je dobio otkaz, radio u TV redakciji „Politike“.

U presudi se navodi da je izdavač „Politike“, PNM, postupao nezakonito jer je, u skladu sa Zakonom o radu, pre otkazivanja ugovora o radu morao da donese Program rešavanja viška zaposlenih, što nije uradio.

U Zakonu o radu, stoji u presudi propisano je da je poslodavac koji utvrdi da će doći do prestanka potrebe za radom najmanje 20 zaposlenih u roku od 90 dana, dužan da donese ovaj program.

PNM je tokom sudskog procesa tvrdio da je tehnološki višak predstavljalo 18 zaposlenih. Međutim, sud je zaključio da je PNM morao da ubroji u ukupan broj tehnološkog viška i 75 zaposlenih kojima je radni odnos prestao uz isplatu stimulativne otpremnine.

„Svim zaposlenima je radni odnos prestao po istom osnovu – otkazu o radu od strane poslodavca, kao tehnološkom višku, te je nebitno da li je jedan deo njih dobrovoljno prihvatio da bude proglašen za višak zaposlenih uz isplatu stimulativne otpremnine, a drugi nije“, navodi se u presudi.

Inače, ovo je ponovljeno suđenje pred Prvim osnovnim sudom u slučaju Bugarski protiv PNM-a, jer je Apelacioni sud 2018. godine vratio slučaj na ponovno odlučivanje.

Osim Bugarskog, Vrhovni kasacioni sud presudio je 2017. godine i da je novinarka „Politike“ Svetlana Vasović Mekina 2010. godine kao „tehnološki višak“ nezakonito otpuštena. Prvostepeni sud presudio je i da je Dragana Torlakovića „Politika“ nezakonito otpustila i da mora da ga vrati na posao.

Pravosnažna je presuda i da je dopisnik „Politike“ Aleksandar Davinić iz Leskovca 2010. godine nezakonito otpušten i da mora da bude vraćen na posao.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend