31. okt 2019.

Uhapšeni novinari u Burundiju

Međunarodna federacija novinara (IFJ) oštro je osudila hapšenje četiri novinara u Burundiju, i podsetila da je u toj zemlji obaveštajna služba pre tri godine kidnapovala jednog novinara koji se i dalje vodi kao nestao.

Kako navodi IFJ, ljudi u civilu su prošle nedelje na zapadu Burundija uhapsili četiri novinara dnevnog lista Iwacu –  Christine Kamikazi, Agnès Ndirubusa, Térenc Mpozenzi i Egide Harerimana i njihovog vozača Adolphe Masabarakiza, koji su krenuli na put da bi napravili izveštaj o sukobima između vladinih snaga i naoružane grupe koja je došla iz Konga.

Ekipa lista Iwacu prethodno je obavestila vlasti o svojoj nameri da izveštava o sukobima, ali su uprkos tome pritvoreni u policijskoj stanici u gradu Bubunza, gde su im oduzeti oprema i moblini telefoni.

Međunarodna federacija novinara zato je saopštila da oštro osuđuje neopravdano hapšenje novinara lista Iwacu i zatražila da oni momentano budu pušteni na slobodu.

„Ekipa novinara i drugih medijskih radnika uhapšena je zato što su radili svoj posao. Tražimo od burundskih vlasti da ih bez odlaganja puste na slobodu. Nekoliko meseci pred predsedničke izbore, ta hapšenja mogu samo da ugroze rad naših kolega na pokrivanju predizoborne kampanje. Naše kolege treba da budu bezbedne i da rade u punoj slobodi“, navela je Međunarodna federacija novinara.

Federacija podseća i da je pre tri godine obaveštajna služba Burundija kidnapovala novinara Jean Bigirimana, koji se od tada vodi kao nestao, kao i da istraga o tom slučaju još nije ni počela.

Izvor: EFJ

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend