02. avg 2023.

UNS osuđuje novu pretnju Vojinu Radovanoviću, počinilac da krivično odgovara

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje pretnju smrću novinaru „Danasa“ Vojinu Radovanoviću i traži da tužilaštvo i policija, kojima je UNS pretnju prijavio preko Stalne radne grupe za bezbednost novinara, u najkraćem roku pronađu odgovornu osobu i pokrenu zakonski postupak za utvrđivanje njene krivične odgovornosti.

Pretnja smrću preko društvene mreže Instagram usledila je kao odgovor na tekst UNS-a u kom piše da policija nije saslušala svedoka kog je Vojin Radovanović naveo u slučaju kada je napadnut na splavu „Šlep“, iako je prošlo više od mesec dana od tada.

Novinar je podelio na svom privatnom Instagram profilu UNS-ov tekst „Prošao mesec od napada na novinara Vojina Radovanovića, policija nije saslušala predloženog svedoka“ na šta je usledila preteća poruka sa naloga „Selidbeiprevozz“.

UNS zajedno sa predstavnicima drugih novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, ANEM, NDNV, AM i AOM) učestvuje u radu Stalne radne grupe za bezbednost novinara u kojoj članove imaju visoki predstavnici tužilaštva i policije, a rad prati i predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji.

UNS je ovaj i prethodni slučaj ugrožavanja sigurnosti Radovanovića zabeležio u svojoj bazi napada na novinare i medijske radnike i nastaviće da prati postupanje institucija u pronalaženju i kažnjavanju odgovornih kroz rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

UNS podseća da Krivični zakonik u članu 138 predviđa strože kazne za ugrožavanje sigurnosti novinara pretnjom „da će napasti na život i telo“. Predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend