02. avg 2023.

„Treba te ubit za primer“: Novinar Danasa Vojin Radovanović dobio pretnju smrću

Novinar Danasa Vojin Radovanović dobio je pretnju smrću. “Tebe treba ubit za primer gle kakav si”, stoji u poruci koju je Radovanović dobio na svom privatnom Instagram nalogu.

Foto: Privatna arhiva

Pretnja smrću stigla je kao reakcija na saopštenje Udruženja novinara Srbije (UNS), koje je protestovalo zbog neadekvatnog reagovanja Tužilaštva u slučaju napada čiji je novinar Danasa bio meta pre mesec dana. Sa naloga “selidbeiprevozz” došla je poruka kao odgovor na Instagram priču u kojoj je Radovanović ovo saopštenje podelio.

UNS je podneo prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, iz kog su Radovanovića danas pozvali da potvrdi podatke iz prijave, te da navede da li se osećao ugroženo, što je novinar i učinio.

Radovanovića je u noći između 24. na 25. jun, na beogradskom splavu “Šlep”, napao nepoznati muškarac mlađih godina. On mu je agresivno prišao, uhvatio za rame, obratio imeom i rekao da radi za “plaćenički medij Danas”.

Nakon što mu je novinar Danasa sklonio ruku sa ramena, napadač ga je odgurnuo, a veći incident sprečile su osobe u njegovom društvu.

Advokati “United Media” tim su povodom podneli prijavu tužilaštvu protiv N.N. osobe zbog ugrožavanja sigurnosti novinara, a prilikom davanja izjave Radovanović je naveo i ime svedoka koji bi bolje mogao da opiše napadača. Ipak, do danas svedok nije saslušan.

Na poslednjem sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara 27. jula bilo je reči i o napadu na Radovanovića, slučaju koji nije ušao u statistiku za prvo polugodište ove godine.

Po podacima o postupanju javnih tužilaštava, od 2016. u junu je formirano osam predmeta „u vezi sa događajima na štetu lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja“.

Za prvo polugodište, dakle do 30. juna 2023, takvih predmeta javnih tužilaštava formiranih na osnovu podnetih krivičnih prijava, odnosno izveštaja, ukupno je 42, dodao je UNS.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend