02. avg 2023.

Ruskom novinaru odbijena konačna žalba na 22 godine zatvora zbog „izdaje“

Bivšem ruskom novinaru Ivanu Safronovu odbijena je konačna žalba na 22 dugu zatvorsku kaznu koja mu je izrečena radi izdaje, prenosi agencija Rojters.

Safronov, bivši novinar Kommersanta i Vedomosti, koji je kasnije radio kao savetnik za rusku svemirsku agenciju, uhapšen je 2020. pod optužbom da je delio poverljive informacije.

Osuđen je u septembru prošle godine, a njegovi pobornici su izrečenu kaznu prozvali drakonskom i pokazateljem da u Rusiji ne postoje medijske slobode.

Safronov se tereti da je delio vojne tajne Češkoj, članici NATO-a, ali njegova odbrana tvrdi da je presuda osveta za izveštavanje o planovima Rusije za prodaju borbenih aviona Egiptu.

On je u februaru preseljen u zatvor visoke sigurnosti u sibirskom regionu Krasnojarsk, pa u sredu nije bio prisutan na izricanju presude na Vrhovnom sudu u Moskvi.

U ponedeljak je žalba odbijena i ruskom opozicionom političaru Vladimiru Kara-Murzi koji je dobio 25 godina zatvorske kazne zbog izdaje i širenja „lažnih informacija“ o ruskim oružanim snagama zato što je govorio protiv ruske agresije na Ukrajinu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend