02. sep 2022.

Slučaj ruskog novinara Ivana Safronova – optužen za odavanje “poverljivih” informacija koje su javno dostupne

Lične uređaje Rusa, uključujući novinare i aktiviste, sve češće hakuju ruske snage bezbednosti. Dakle, država pokušava da dođe do podataka koji mogu da se koriste za krivično gonjenje, piše ruski medij Meduza.

Foto: snapshot Youtube

Kako se to tačno dešava delimično pokazuju materijali poverljivog slučaja Ivana Safronova – bivšeg novinara Komersanta i Vedomosti koji je 2020. uhapšen pod optužbom za izdaju.

Više od dve godine kasnije, 30. avgusta 2022. državni tužioci su zatražili da Safronov bude osuđen na 24 godine te da kaznu izdražava u kaznenoj koloniji visoke bezbednosti.

Izricanje presude Safronovu zakazano je za 5. septembar.

Reč je o slučaju sa izuzetno sumnjivom bazom dokaza: novinari Proekt-a su proučili optužnicu i saznali da su gotovo sve navodno tajne informacije koje je Safronov preneo javno dostupne na internetu.

Drugim rečima, istraga je, očigledno, tražila bar nešto “sumnjivo” u postupcima Safronova, na čemu bi mogli da zasnuju svoje zaključke.

Meduza je razgovarala sa advokatom za ljudska prava Ivanom Pavlovom, koji je bio u timu odbrane Safronova sve dok ga ruske vlasti nisu optužile za obelodanjivanje detalja iz preliminarne istrage.

Ruske vlasti su pre dve godine pokrenule krivični postupak protiv savetnika Roskosmosa Ivana Safronova koji na prvi pogled zvuči apsurdno: tvrdili su da je 2017. dok je radio kao novinar, Safronov odao “državne tajne“ o prodaji ruskog oružja Češkoj.

Optužbe nemaju nikakvog smisla kao što je pokazala nedavna istraga Proekt-a, sve informacije za koje je Safronov optužen za odavanje su bile javno dostupne na Internetu.

Državni tužioci su zatražili da Safronov bude osuđen na 24 godine te da kaznu izdražava u kaznenoj koloniji visoke bezbednosti. Izricanje presude zakazano je za 5. septembar

U Rusiji se izraz “državna tajna“ odnosi samo na informacije koje su zaštićene zakonom“, rekao je za Meduzu advokat Ivan Pavlov.

“Ali ako svi mogu da vide informacije, kao u ovom slučaju, onda to po definiciji ne može biti državna tajna”.

Pavlov, koji je osnovao organizaciju za ljudska prava Tim 29, u početku je bio u Safronovljevom pravnom timu.

U aprilu 2021, međutim, skoro godinu dana nakon što je pokrenut slučaj protiv Safronova, vlasti su optužile Pavlova za curenje podataka iz slučaja. Sada živi u egzilu u Gruziji.

Prvih godinu i po dana nakon otvaranja slučaja Safronov, Pavlov je bio zbunjen, ali ne baš i iznenađen, besmislenim optužbama protiv njegovog klijenta. Ali s obzirom na ono što sada znamo, kaže, sve ima smisla.

“Sve što se dešavalo u Rusiji poslednjih nekoliko godina, od 2020. bilo je priprema za rat. A slučaj Ivana Safronova bio je samo još jedna karika u lancu pripremnih mera: zastrašivanje novinara. Sada postoji državni monopol na slobodu govora. Ili, tačnije, nema više slobode.

Govor je još uvek tu, ali nije besplatan“, rekao je on.

U novembru 2021. konačna optužnica u slučaju Safronov otkrila je da je on bio optužen da je počinio izdaju ne jednom već dva puta.

Kako je Pavlov objasnio za Meduzu, druga tačka je omogućila tužilaštvu da zatraži kaznu do 25 godina zatvora za Safronova.

Samo su dodali jednu apsurdnu optužbu na drugu, rekao je Pavlov.

“To je trebalo da ga slomi, da ga natera da pristane na dogovor, da ga natera da prestane da se muči. Čak i neki dan na saslušanju Safronova, tužioci su izneli ponudu – ako prizna tražiće samo 12 godina zatvora.

“Postoje operativci FSB ugrađeni u sve – u sve sfere javnog života“, rekao je on. “Cela zemlja je talac FSB-a. A slučajevi izdaje su veoma privlačni agentima FSB; oni mogu napraviti karijere određenih ljudi koji su uključeni u nadzor.

Oni traže ljude koje pretvaraju u žrtve, svoje mete.“

Pavlov je naveo dva faktora koji osobu mogu učiniti posebno vrednom metom za nadzor FSB-a.

Prvo, osoba mora imati pristup osetljivim informacijama. “A obim onoga što čini ′osetljive′ informacije svake godine se širi“, rekao je on. Drugi faktor, jeste komunikacija sa strancima.

“Ako neko ispunjava oba ova kriterijuma, ta osoba može dobiti dodatnu pažnju i može postati meta teškog nadzora. Ako lice pošalje bilo koju informaciju stranom subjektu, agent će je pogledati i odlučiti da li sadrži nešto što bi moglo da predstavlja državnu tajnu.

Ako jeste, agent je pogodio džekpot.

Na nesreću Ivana Safronova, on se uklapao – i to bi mu moglo doneti kaznu od 24 godine zatvora. S druge strane, po rečima Pavlova, dužina kazne koju sud izriče na suđenju Safronovu 5. septembra možda neće biti važna: “Ono na šta bi Safronov i njegovi advokati sada trebalo da se usredsrede jeste koliko je vremena na vlasti ostalo hunti koja je preuzela Rusiju i pokrenula rat u centru Evrope.“, zaključuje Pavlov.


I. Š. M.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend