02. sep 2022.

BH Telekom u ponoć ugasio televiziju N1 na platformi Moja TV

Stotine hiljada gledalaca u BiH, koji su televiziju N1 proteklih godina pratili na platformi Moja TV kompanije BH Telekom, od ponoći to više nisu u mogućnosti jer uprava telekomunikacionog preduzeća nije promenila odluku da ugasi signal te regionalne stanice uoči početka izborne kampanje.

Foto: Unsplash, Glenn Carstens-Peters

„N1 je dobrodošao na platformu Moja TV, ali ne na komercijalnoj osnovi kao do sada, već besplatno, odnosno pod istim uslovima kao druge informativne televizije“, saopštio je BH Telekom, prenela je N1 televizija.

Televizija N1 je ukazala da BH Telekom „nije naveo činjenicu da ostale informativne televizije koje ima u ponudi, poput Al Džazire i TRT, nisu ni tražile nikakvu naknadu, jer se finansiraju od drugih država“.

„Poziv BH Telekoma da im se omogući distribucija N1 na nekomercijalnoj osnovi samo je iznudjen potez posle burne reakcije javnosti, znajući da je nemoguće da bude prihvaćen, stav je kompanije Junajted medija, jer je osnovni izvor finansiranja N1 i rada više od 100 medijskih profesionalaca u N1 BiH upravo naknada za distribuciju“, navodi se.

Dodaje se da „sve komercijalne televizije, uključujući brojne TV kanale u vlasništvu Telekoma Srbije, BH Telekom plaća milionskim iznosima, što kao javno preduzeće krije od javnosti, dok televiziji N1 nudi dobrodošlicu, ali besplatno“.

Regionlana televizija ocenjuje da sve to „ukazuje na političke, a ne poslovne motive najave gašenja signala N1“ i dodaje da su na to „reagovale američka i britanska ambasada, kao i vodeće međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini“.

Iz tih ambasada su ocenili da su „sloboda i medijski pluralizam ključni za gradjane u donošenju sopstvenih, informisanih mišljenja i odluka“, navodi se.

Ugovor između kompanije Junajted medija, kao vlasnika televizije N1, i javnog preduzeća BH Telekom, okončan je 31. avgusta u ponoć.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend