29. avg 2022.

BH Telecom gasi signal N1 uoči početka izborne kampanje

Stotine hiljada gledalaca u Bosni i Hercegovini koji su sarajevski program N1 proteklih godina pratili preko BH Telecomove platforme Moja TV, za dva dana bi mogli bi da ostanu bez prilike da gledaju sadržaje informativne televizije N1, a ostaće uskraćeni za predizborne debate i izbornu noć na N1.

Ugovor između kompanije United Media, kao vlasnika N1 televizije, i javnog preduzeća BH Telecom ističe 31. avgusta, a kako saznajemo pregovori o produženju ugovora bezuspešno se privode kraju. To znači da pretplatnici BH Telecoma neće moći da prate Novi dan, Newsroom, Dan uživo, Dnevnik, Pressing, Izvan okvira i brojne druge sadržaje koji su u vrhu gledanosti na svim platformama na kojima je prisutna N1 televizija, o čemu svedoče transparentni podaci gledanosti po TvBeat merenju.

N1 nije samo najgledanija informativna televizija u BiH, nego i najgledaniji kablovski kanal. Sve ovo ukazuje da odluka BH Telecoma o isključenju signala N1 nije poslovna, nego politička.

Najava uprave BH Telecoma da će ugasiti N1 dolazi u vreme pred početak kampanje za Opšte izbore u BiH, što otvara brojne sumnje, posebno pitanja kome i zašto smetaju sloboda i nezavisnost N1 televizije. Posebnu težinu ima činjenica da su rukovodeći ljudi BH Telecoma visokopozicionirani kadrovi vladajuće stranke SDA, a aktuelni generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman ujedno je i predsednik kantonalnog odbora SDA Sarajevo, blizak je saradnik stranačkog lidera Bakira Izetbegovića i njegove supruge Sebije.

Kako smo ranije objavili, BH Telecom planira od 1. septembra ugasiti i signal Sport kluba, televizije koja je takođe u vlasništvu United Media, čime će publiku ostaviti bez mogućnosti da prati utakmice košarkaških Zmajeva na Evropskom prvenstvu koje počinje 1. septembra, istorijski nastup Zmajica na Svetskom košarkaškom prvenstvu koje počinje 22. septembra, kvalifikacione utakmice košarkaša za Svetsko prvenstvo, kao i brojne druge značajne sportske događaje na koje ekskluzivna prava ima Sport klub.

BH Telecom je pre nekoliko meseci pretplatnicima značajno podigao cene korišćenja platforme Moja TV, pravdajući to plaćanjem prava za preuzimanje televizijskih sadržaja, pa je najava ukidanja N1, SK i drugih kanala United Media, pored već snižene cene paketa kanala, uz dodatni zahtev za jos veće smanjenje cene, teško objašnjiva.

Dok planira isključenje signala nezavisne međunarodne televizije N1, koja samo u BiH zapošljava 100 medijskih profesionalaca, BH Telecom u svoju kablovsku ponudu dodaje kanale Telekoma Srbije, za koje izdvaja milionske cifre.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend