07. dec 2017.

UNS otkriva: Kako su „izgubljena“ ubistva novinara na Kosovu

O 14 ubijenih i kidnapovanih novinara i medijskih radnika, kosovsko tužilaštvo vodi istragu u sedam predmeta, tri su "u procesu primopredaje" iz Euleksa, jedan zatvoren, dok o tri nemaju informacija, saznaje Udruženje novinara Srbije. To su znatno drugačiji podaci u odnosu na one koje je UNS od Euleksa dobio pre mesec dana, kada nam je rečeno da postoje samo dve otvorene istrage. - Nijedan slučaj nije zatvoren za nas. Smatramo ih otvorenim dok ne nađemo nove dokaze o počiniocima krivičnih dela, što bi u konačnom dovelo i do formiranja optužnica – pojašnjava za UNS Aleksandar Ljumezi, glavni kosovski tužilac.

U nastavku pročitajte ovaj tekst na albanskom, odnosno engleskom jeziku.
Please find below albanian and english translation of this article.
Në vijim, këtë tekst mund ta lexoni në gjuhën shqipe dhe angleze.

[povezaneprice]

Za razlike u podacima odgovornima je izgovor složena procedura primopredaje dužnosti institucija nadležnih za vladavinu prava: policije, tužilaštva i sudstva od Unmika ka Euleksu do institucija Prištine.

Ali, ako uporedimo datume zatvaranja i “nestajanja” istraga o našim kolegama, očigledno je da su većinu zanemarili ili zaustavili međunarodni tužioci.

Ometanje pravde – policija ne reaguje na zahtev tužilaštva

Informacije do kojih je UNS došao u svom istraživanju ukazuju i na krivično delo ometanja pravde, jer se dešavalo da policija, dok je bila pod nadzorom Unmika, nije postupala po zahtevima tužilaca. I to u slučajevima istage ubistava poznatih albanskih novinara, bliskih Ibrahimu Rugovi, političkom protivniku Hašima Tačija i Azema Sulje, koji je zagovarao mirno rešenje konflikta na Kosovu.

Novinar „Rilindje“, Šefki Popova, ubijen je 10. septembra 2000. Podaci koje je prikupio UNS-ov Dosije pokazuju da je istraga postojala. Predmet, PPN 306/2000, do 12. juna ove godine bio je u tužilaštvu Osnovnog suda u Mitrovici. Tužilac Njazi Redža je dva puta od policije tražio hitnu asistenciju i pomoć: prvi put 5. oktobra 2000, a drugi put 23. marta 2004. Policija, u to vreme u rukama Unmika, oglušila se na ovaj zahtev. Baš kao što tada policija pod okom UN bez ikakve odgovornosti ni prstom nije mrdnula, tako je pod nadzorom EU ovaj slučaj, bez posledica – “iščezao”. Pa, tako od 2008. misija EU na Kosovu, na pitanje UNS-a o ubistvu Šefkija Popove ponavlja: “nemamo informacija.”

Na isti način, u vreme nadležnosti Unmika, Kosovska policija je postupila u istrazi ubistva Bardulja Ajetija (3. juna 2005.), novinara i kolumniste „Bota sot“ koji je podržavao kampanju međunarodnih snaga hapšenja bivših pripadnika OVK umešanih u kriminal. Podaci UNS-ovog istraživanja nedvosmisleno pokazuju da je nadležni tužilac Afrim Šefiku podneo zahtev za prikupljanje dodatnih informacija, dva puta šaljući urgenciju policiji. Odgovora nije bilo. Istraga o ubistvu Ajetija, vodi se u tri predmeta ( PPNI 84/2005, 87/2005, 93/2005), da bi konačno Unmik stavio tačku na istragu 11. decembra 2006. godine.

Istraga nakon devet godina

Otvorene istrage kidnapovanja novinara kod Euleksa zapravo su “otkriće” od pre mesec dana koje je, nakon dugo godina pronašla misija EU, a nakon što ju je UNS suočio sa činjenicama da je dokumentacija kod njih. Reč je otmicama novinara prištinskog „Jedinstva“ i dopisnika „Politike“ Ljubomira Kneževića i radnika RTV Priština Mila Buljevića. U slučaju Kneževića se sumnja, a za Buljevića se zna da su ga kidnapovali pripadnici OVK pred svedocima u centru Prištine.

Unmik je priznao da nije sproveo valjanu istragu, izvinio se njihovim porodicama, a komisija koja je ocenjvala istragu misije UN je saopštila da ta institucija nije napravila “suštinski napor da na sistematičan i koordinisan način istraži nestanak i ubistvo velikog broja kosovskih Srba u slučajevima gde bi očigledno istraga dovela do počinilaca za koje se sumnja da su pripadnici OVK.“

I te dve istrage, izgubile su se u procesu primopredaje vladavine prava od Unmika do Euleksa. Sada, nakon izgubljenih devet godina, istraga je ponovo na početku u Specijalnom tužilaštvu Kosova, sada pod ingerencijom Prištine. Za istragu o kidnapovanju Kneževića (PPP 33/17) zadužena je tužiteljka Drita Hajdari, a za istragu otmice Mila Buljevića (PPP 39/17) tužilac Eljez Bljakaj.

Unmik nije uradio ništa da sprovede efikasnu istragu o kidnapovanju novinara Radio televizije Kosova – Marjana Melonašija, septembra 2000. godine, a njihovoj policiji je bilo potrebno pet godina samo da konstatuju otmicu. Predmet se već dve godine, od 12. marta 2015, nalazi u Osnovnom tužilaštvu u Prištini, a odgovor koji smo dobili je: “istraga u toku”.

Slučajeve zatvarali međunarodni tužioci

Ubistvo novinara i prevodioca Aleksandra Simovića Sime, 2000. godine, jedini slučaj ubistva novinara koji je Euleks istraživao kao ratni zločin je „u procesu primopredaje“ kosovskim institucijama.

Međunarodni tužioci Specijalnog tužilaštva Kosova (tada pod upravom Euleksa) su 23. oktobra 2013. obustavili istragu o otmici novinara Radio Prištine Ranka Perenića i Đure Slavuja (slučaj PPP 147/2009), kidnapovanih 21. avgusta 1998. na putu Velika Hoča – Zočište. Pre mesec dana, a nakon insistiranja UNS-a, 3. novembra 2017, Euleks predaje isti predmet Specijalnom tužilaštvu Kosova, od 2016. u nadležnosti Prištine.

Sva dokumeta iz istrage nisu automatski preuzimana od Unmika, preko Euleksa, do kosovskih vlasti, uključujući i ona iz Specijalnog tužilaštva Kosova zaduženog za najdelikatnije istrage terorizma i ratnih zločina. Da li je slučajno da se toliko poznatih novinara “izgubilo” u tom procesu i da su ubice i kidnaperi i dalje na slobodi?

Teško do novih dokaza

Na pitanje da li se sada, nakon toliko godina, može dočekati istina o ubistvima i kidnapovanjima 14 novinara i medijskih radnika na Kosovu, Aleksandar Ljumezi kaže da „to neće biti lako“.
– Reč je o delima koja su se dogodila i pre 18 i više godina i mnogo je teško da sada nađemo dokaze. Ako se to dogodi, budite sigurni da ćemo podignuti optužnice – zaključuje Ljumezi.

Istaživanje UNS pokazalo je da je u gotovo svakoj istrazi ubistava i kidnapovanja novinara bilo velikih propusta. O tome u nastavcima narednih dana.

Obustavljena dva predmeta 

Oprečne informacije Euleks i kosovsko tužilaštvi imaju i o ubistvu novinara „Bota sot“, Džemailja Mustafe. Podaci im se, pak, poklapaju u dva slučaja.

Istraga ubistva novinara Enevera Maljokua  zatvorena je 6. maja ove godine, a istraga ubistva Bekima Kastratija marta prošle godine. U kosovskom tužilaštvu nemaju informacija o ubistvima novinara „Bujku“ Afrima Malićija, urednika na program na albanskom jeziku RTV Priština Krista Gegaja i fotoreportera „Politike“ Momira Stokuće.

Unmik ne zna gde su dokumenta 

Kontakti sa Unmikom pokazali su da je smanjivanje zaposlenih u toj misiji dovelo do toga da oni koji danas rade ne znaju šta se radilo pre nekoliko godina, a ne znaju ni gde da nađu dokumenta.

Ni nakon nekoliko meseci nismo dobili podatke o istragama o ubistava i kidnapovanjima, a kako nam je objašnjeno da “iz nekog razloga, oni koji su u to vreme bili odgovorni, nisu uradili dobar posao”. Zašto je to tako, oni koji sada rade ne znaju. Dokumenta Unmika zvanično su predata Euleksu pre devet godina.

Tužilaštvo za ratne zločine: Predmeti u predistažnoj fazi

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije na dodatne molbe za intervju sa glavnom tužiteljkom i informacije u vezi sa istragama ubistava i kidnapovanja naših kolega odgovorilo je da ne može da daje nikakve informacije.

– U vezi sa Vašom molbom od 08. 11. 2017. godine i našim odgovorom od 30. 08. 2017. godine obaveštavamo Vas da su predmeti koji se odnose na ubistva novinara u fazi predistraznog postupka, tako da ne možemo davati nikakve informacije.

Povezani tekstovi:

Euleks potvrdio da je Ranka Perenića i Đura Slavuja kidnapovao OVK, pa zatvorio istrage  

Nesavesne istrage i ćutanje o zločinima nad novinarima u međunarodnim i kosovskim institucijama

UNS otkrio još jedno ubistvo novinara na Kosovu, Krist Gegaj usmrćen septembra 1999. godine

—————————————————————————————————————————–

Tekst je rezultat istraživanja novinarskog tima Udruženja novinara Srbije o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu. U okviru postojećeg Dosijea o ubijenim i nestalim novinarima od 1998. do 2005. godine, objavićemo nova saznanja kako bi se javnost detaljno informisala, a domaći i međunarodni pravosudni organi podstakli da pronađu i kazne počinioce ovih zločina. Istraživanje se sprovodi u okviru projekta Udruženja novinara Srbije podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.Stavovi izneti u tekstu ne odražavaju nužno stavove i mišljenja organa koji je projekat podržao.

—————————————————————————————————————————–

 

UNS zbulon: Si janë “humbur” vrasjet e gazetarëve në Kosovë 

Për 14 gazetarë dhe punonjës medial të vrarë dhe të kidnapuar, Prokuroria Kosovare zhvillon hetime në shtatë lëndë, tri nga këto janë në “procesin e dorëzimit” nga EULEX-i, një është mbyllur, ndërsa tri nga këto lëndë nuk kanë informata, mëson Asociacioni i gazetarëve të Serbisë (UNS).

Këto janë të dhëna që dallojnë në një masë të konsiderueshme krahas atyre të cilat UNS-i i mori nga EULEX-i para një muaji, kur na u tha që ekzistojnë vetëm dy hetime të hapura.

– Asnjë rast nuk është i mbyllur për neve. Në i konsiderojmë si raste të hapura, deri sa t’i gjejmë provat e reja për kryesit e veprave penale, që se fundi do të çojnë edhe deri te ngritja e aktakuzave – shpjegon për UNS Aleksandër Lumezi- kryeprokurori kosovar.

Për dallime në të dhëna, për përgjegjësit justifikimi kryesor është procedura e ndërlikuar e dorëzimit të detyrës nga institucionet kompetente për sundim të ligjit: Policisë, Prokurorisë, gjyqësorit nga UNMIK-u, përmes EULEX-it, deri tek institucionet e Prishtinës.

Por, nëse i krahasojmë datat e përmbylljes dhe “të zhdukjes” se hetimeve për kolegët tanë, është qartë se shumicën i kanë lënë anash ose i kanë ndërprerë prokurorët ndërkombëtarë.

Pengimi i drejtësisë – Policia nuk reagon ndaj kërkesës së Prokurorisë 

Informatat të cilat i zbuloi UNS-i ne hulumtimin e tij tregojnë për veprën penale të pengesës së drejtësisë, sepse ka ndodhur që Policia, deri sa ishte nën mbikëqyrjen e UNMIK-ut, nuk a vepruar sipas kërkesave të prokurorëve. Dhe atë në rastet e hetimeve të vrasjeve të gazetarëve të njohur shqiptarë, që ishin të afërt me Ibrahim Rugovën, kundërshtarin politik të Hashim Thaçit dhe Azem Sylës, i cili avokoi për zgjidhje të qetë të konfliktit në Kosovë.

Gazetari i “Rilindjes” Shefki Popova, u vra më 10 shtator të vitit 2000. Të dhënat që i mblodhi dosja e UNS-it tregojnë që hetimi ka ekzistuar. Lënda PPN 306/2000 deri më 12 qershor të këtij viti ishte në Prokurorinë e Gjykatës Themelore në Mitrovicë. Prokurori Njazi Rexha kërkoi dy herë nga Policia asistencë dhe ndihme urgjente; për herë të parë më 5 tetor të vitit 2000, dhe për herë të dytë më 23 mars të vitit 2004. Policia, e cila në këtë kohë ishte në duar të UNMIK-ut, e injoroi këtë kërkesë. Dhe pikërisht sikur që atëherë Policia nën vështrimin e KB-së pa kurrfarë përgjegjësie nuk lëvizi gishtin, kështu nën  mbikëqyrjen e BE-së ky rast pa pasoja – “u zhduk”. Dhe kështu, nga viti 2008, Misioni i BE-së në Kosovë, në pyetjen e UNS-it për vrasje të Shefki Popovës përsëriti: “nuk kemi informata.”

Në mënyrë të njëjte, gjatë kohës së kompetencës së UNMIK-ut, Policia e Kosovës veproi edhe në hetim për vrasje të Bardhyl Ajetit (3 qershor 2005), gazetarit dhe kolumnistit në “Bota Sot” i cili e mbështeste fushatën e Forcave ndërkombëtare për arrestimin e ish pjesëtarëve të UÇK-së që ishin të përfshirë në krim. Të dhënat e hulumtimit të UNS-it, pa mëdyshje tregojnë se prokurori kompetent, Afrim Shefkiu e parashtroi kërkesën për mbledhjen e informatave shtesë, duke e dërguar urgjencën dy herë në Polici. Përgjigje nuk pat. Hetimi mbi vrasjen e Ajetit zhvillohet në tri lëndë (PPNI 84/2005, 87/2005, 93/2005), në mënyrë që UNMIK-u t’i japë fund hetimit më 11 dhjetor të vitit 2006.

Hetimi pas nëntë vitesh 

Hetimet e hapura të kidnapimit të gazetarëve pranë EULEX-it, në të vërtetë janë “një zbulim” nga muaji i kaluar, të cilin pas shumë vitesh e gjeti Misioni i BE-së, pasi që UNS-i e ballafaqoi me fakte se dokumentacioni gjendet te ta. Bëhet fjalë për kidnapimin e gazetarëve nga revista prishtinase “Jedinstvo” dhe korrespodentit e revistës “Politika” Lubomir Knezheviqit dhe punonjësit e RTV Prishtinës, Millo Buleviqit. Në rastin e Knezheviqit dyshohet, kurse për Buleviqin dihet se janë kidnapuar nga pjesëtarët e UÇK-së para dëshmitarëve në qendër të Prishtinës.

UNMIK-u ka pranuar që nuk e ka zhvilluar hetimin e duhur, u ka kërkuar falje familjeve të tyre e komisioni i cili e ka vlerësuar hetimin e Misionit te KB-së kumtoi se institucioni  ka bërë “përpjekje thelbësore që në mënyrë sistematike dhe të koordinuar ta hetojë zhdukjen dhe vrasjen e një numri të madhe të serbëve nga Kosova në raste ku qartazi një hetim do të çojë deri te kryesit për të cilët dyshohet se janë pjesëtarë të UÇK-së.”

Edhe këto dy hetime janë humbur në procesin e dorëzimit të sundimit të ligjit, nga UNMIK-u, deri tek EULEX-i, pas nëntë viteve të humbura, hetimi është prapë në fillim në Prokurorinë Speciale të Kosovës, tani nën mbikëqyrjen e Prishtinës. Për hetimin mbi kidnapimin e Knezehviqit (PPP 33/17) është e detyruar prokurorja Drita Hajdari, kurse për hetimin e kidnapimit të Millo Buleviqit (PPP 39/17) prokurori Elez Blakaj.

UNMIK-u nuk beri asgjë për ta zbatuar një hetim efikas për kidnapimin e gazetarëve të Radio-televizionit të Kosovës – Marijan Melonashit, në shtator të vitit 2000, e Policisë së tyre iu nevojitën pesë vite vetëm për ta konstatuar kidnapimin. Që dy vite, nga 12 marsi i vitit 2015 gjendet në Prokurorinë Themelore në Prishtine, e përgjigjja që e morëm ishte: “hetimi është në vazhdim”.

Rastet i kanë mbyllur prokurorët ndërkombëtarë 

Vrasja e gazetarit dhe përkthyesit, Aleksandër Simoviqit, Simës, në vitin 2000, ishte rasti i vetëm i vrasjes së gazetarit të cilin EULEX-i e ka hetuar si krim lufte dhe i cili “është në procesin e dorëzimit” institucioneve të Kosovës.

Prokurorët ndërkombëtarë të Prokurorisë Speciale të Kosovës (në atë kohë nën administrimin e EULEX-it) më 23 tetor të vitit 2013 e ndërprenë hetimin për kidnapimin e gazetarëve të Radio Prishtinës, Ranko Pereniqit dhe Gjura Sllavujit (rasti PPP 147/2009) të cilët u kidnapuan më 21 gusht të vitit 1998 në rrugën Hoça e Madhe – Zoçishtë. Para një muaji, pas insistimeve të UNS-it, më 3 nëntor të vitit 2017, EULEX-i e dorëzon të njëjtën lëndë në Prokurorinë Speciale të Kosovës, e cila është nga viti 2016 nën jurisdiksion të Prishtinës.

Të gjitha dokumentet nga hetimet nuk u morën automatikisht nga UNMIK-u, përmes EULEX-it, deri tek autoritetet  Kosovare, duke i përfshirë edhe ato dokumente nga Prokuroria Speciale e Kosovës e cila është kompetente për hetimet më delikate për terrorizëm dhe krime lufte. A është rastësi që aq shumë gazetarë të njohur janë “humbur” në atë proces dhe që vrasësit dhe rrëmbyesit ende gjenden në liri?

Është vështirë të gjetën provat e reja 

Në pyetje a mund të pritet tani, pas të gjitha këtyre viteve, e vërteta mbi vrasjet dhe kidnapimet e 14 gazetarëve dhe punonjësve medial në Kosovë, Aleksandër Lumezi thotë se “Kjo gjë nuk do të jetë e lehtë”.

–  Bëhet fjalë për vepra që kanë ndodhur para 18 e më shumë vitesh dhe është shumë vështirë që tani të gjejmë prova. Nëse kjo ndodh, të jeni të sigurt që do t’i ngremë aktakuzat- përfundon Lumezi.

Hulumtimi i UNS-it tregoi se pothuajse ne çdo hetim të vrasjeve dhe kidnapimeve të gazetarëve kishte lëshime të konsiderueshme. Për këtë më shumë në vazhdimin e teksteve gjatë ditëve në vijim.

Dy lëndë të ndërprera

Informata në kundërshtim  që i kanë EULEX-i dhe prokuroria kosovare për vrasjen e gazetarit të gazetës “Bota Sot” Xhemajl Mustafës. Të dhënat megjithatë përshtaten për dy raste.

Hetimi i vrasjes së gazetarit Enver Malokut u mbyll më 6 maj të këtij viti, kurse hetimi i vrasjes së Bekim Kastratit në vitin e kaluar. Në prokurorinë kosovare nuk kanë informata për vrasjen e gazetarit të revistës “Bujku” Afrim Maliqit, redaktorit të programit në gjuhen shqipe në RTV Prishtina, Krist Gegajt dhe fotoreporterit të “Politika” Momir Stokuqës.

UNMIK-u nuk e di ku janë dokumentet 

Kontakti me UNMIK-un tregoi se zvogëlimi i numrit të punësuarve në këtë mision çoi deri tek ajo gjë, që ata të cilët sot punojnë aty nuk dinë asgjë çfarë është bërë para disa vitesh, dhe gjithashtu nuk dinë ku t’i gjejnë dokumentet.

As pas disa muajve nuk i pranuam të dhënat mbi hetimet për vrasjet dhe kidnapimet, e siç na u shpjegua “për ndonjë arsye ata në atë kohë ishin përgjegjës, dhe nuk e kanë kryer punën mire”. Pse ka ndodh kjo kështu, ata që tani aty punojnë, nuk e dinë. Dokumentet e UNMIK-ut zyrtarisht i janë dorëzuar EULEX-it para nëntë vitesh.

Prokuroria për krime lufte: Lëndët janë në fazën e hetimeve paraprake

Prokuroria për krime lufte e Republikës së Serbisë në lutjet shtesë për intervistë më kryeprokuroren dhe për informata në lidhje me hetimet për vrasje dhe kidnapime të kolegëve tanë u përgjigj që nuk mund të jep kurrfarë informata.

– Në lidhje me lutjen tuaj nga 8.11.2017, dhe me përgjigjen tonë nga 30.08.2017, Ju njoftojmë se lëndët që u referohen vrasjeve të gazetarëve, janë  në fazën e procedurës të hetimeve paraprake dhe që nuk mund të japim kurrfarë informata.

————————————————————————————————————————————-

UNS reveals:  How murders of journalists in Kosovo were “lost”?

The Association of Journalists of Serbia (UNS) learned that out of 14 killed and kidnapped journalists and media workers, Kosovo Prosecution is investigating seven cases, three are „in the process of hand-over“ from EULEX, one is closed, while there is no information about the three remaining.

These are considerably different data compared to those UNS received from EULEX a month ago when we were told that there were only two open investigations.

– No case is closed for us. We consider them open until we find new evidence about perpetrators, which would ultimately lead to the formation of indictments – explained to UNS Aleksandar Lumezi, Chief Kosovo Prosecutor.

The excuse for discrepancies in information is a complex procedure of duties’ hand-over from institutions responsible for the rule of law: the police, the prosecution, and the judiciary from UNMIK to EULEX, to the institutions of Pristina.

But if we compare the dates of closures and „disappearance“ of investigations about our colleagues, it is obvious that most of them have been ignored or stopped by international prosecutors.

Obstruction of justice – the police does not respond to the prosecution’s request

The information the UNS obtained its investigation also points to the criminal offense of interfering with justice, as it happened that the police, while under the supervision of UNMIK, did not act on the prosecution’s request.  Namely in cases of the murder of well-known Albanian journalists, close to Ibrahim Rugova who advocated a peaceful solution for the conflict in Kosovo, a political opponent to Hashim Taçi and Azem Sula.

Shefki Popova, a journalist of „Rilindja,“ was killed on September 10, 2000. The data collected by the UNS Dossier shows the investigation existed.  The case, PPN 306/2000, until June 12 of this year was in the Prosecutor’s Office of the Basic Court in Mitrovica.  Prosecutor Nijazi Rexha twice requested emergency assistance from the police; first time on October 5, 2000, and second time on March 23, 2004. The police, at that time in UNMIK hands, ignored this request.  Just as the police under UN supervision without any responsibility did not move a finger, the case also, without consequences – „disappeared“  under the supervision of the EU.  Hence, since 2008, the EU mission in Kosovo rehashed to the UNS the same answer about the murder of Shefki Popova: „We have no information.“

In the same way, at the time of UNMIK’s jurisdiction, Kosovo police proceeded to investigate the murder of Barduhl Ajeti (June 3, 2005), a journalists and columnists of „Bota sot“ who supported the campaign of international forces to arrest former KLA members involved in the crime. The UNS investigation data unequivocally shows that the competent prosecutor Afrim Shefiku filed a request for additional information, sending urgent request twice to the police.  There were no replies.  The investigation about the murder of Ajeti is conducted in three cases (PPNI 84/2005, 87/2005, 93/2005), until finally, on December 11, 2006, UNMIK put an end to the investigation

An investigation after nine years

Open EULEX investigations about kidnappings of journalists are actually a „discovery“ of the past month, found by the EU mission after many years, and after the UNS faced them with the fact that documentation was with them. Investigations concern kidnappings of Pristina’s “Jedinstvo” journalist and “Politika” correspondent Ljubomir Knežević and RTV Pristina Mila Buljević employee.  In Knezevic’s case, there is a suspicion, but in Buljević’s case it is known he was kidnapped by the KLA members in front of the witnesses in the center of Pristina.

UNMIK acknowledged it did not conduct an appropriate investigation, it apologized to their families, and the commission which evaluated the UN mission’s investigated stated this institution did not „make a substantial effort to systematically and in an coordinated manner investigate disappearances and killings of a large number of Kosovo Serbs in cases where apparently the investigation led to perpetrators suspected of being members of the KLA.”

Both of these investigations were lost in the rule of law transfer process from UNMIK to EULEX.  Now, after lost nine years, the investigation is again at the beginning with the Special Prosecution Office of Kosovo, now under the jurisdiction of Pristina.  Prosecutor Drita Hajdari is in charge of the investigation of Knezevic’s kidnapping (PPP 33/17), and prosecutor Elex Blakaj is in charge of Milo Buljević’s kidnapping (PPP39/17).

UNMIK did nothing to carry out an effective investigation about kidnapping of Radio and Television of Kosovo journalists – Marjan Melonasi, in September 2000, and their police needed five years to report the abduction.  For already two year the case is with the Basic Prosecution Office in Pristina, since March 12, 2015, and the answer we received about it was „the investigation is ongoing.”

The cases were closed by international prosecutors

The murder of journalist and translator Aleksandar Simović Sime in 2000, the only murder case the EULEX was investigating as a war crime is „in the process of hand-over“ to Kosovo institutions.

On 23 October 2013, the international prosecutors of the Special Prosecutor’s Office of Kosovo (then headed by EULEX) suspended the investigation of kidnapping of journalists of Radio Pristina Ranko Perenić and Đura Slavuj (case PPP 147/2009), kidnapped on August 21, 1998 in Velika Hoča – Zočište. One month before, and after the UNS insisted, on November 3, 2017, EULEX handed over the same case to the Kosovo Special Prosecutor’s Office, from 2016 under the jurisdiction of Pristina.

All documents from the investigation were not automatically taken from UNMIK through EULEX, to Kosovo authorities, including those from the Kosovo Special Prosecutor’s Office in charge of the most sensitive investigations of terrorism and war crimes.  Is it a coincidence that so many well-known journalists got „lost“ in this process, and that the killers and kidnappers are still at large?

New evidence is hard to get

Asked whether now, after so many years, the truth could be expected about the killing and kidnapping of 14 journalists and media workers in Kosovo, Aleksander Lumezi says „it will not be easy.“

„It is about cases occurred 18 or more years ago, it is very difficult to find evidence now.  If this happens, rest assure we will raise indictments – concludes Lumezi.

The UNS’s research showed that in almost every investigation of kidnapping and kidnapping of journalists there were major omissions.  About that in the next few days.

Two cases were suspended

EULEX and Kosovo prosecution offices also have dissimilarities in information about the murder of “Bota sot” journalist Xhemail Mustafa. Their data, however, coincides in two cases.  An investigation about the murder of journalist Enver Maloku was closed on May 6 this year, and an investigation about the murder of Bekim Kastrati last March.

The Kosovo Prosecution Office does not have information on the murder of „Bujku“ journalist Afrim Maliqi, about the editor of the program in Albanian language of RTV Pristina Krist Gegaj, and about photojournalist of „Politika“ Momira Stokuća.

UNMIK does not know where the documents are

Contacts with UNMIK showed that their staff reduction means that those who work there today do not know what was happening few years ago, and they do not even know where to find documents.  Even after several months, we did not receive information on murders and kidnapping investigations, and as explained to us that „for some reason, those who were responsible at the time did not do a good job.“

Why is it so, those who do work now do not know.  UNMIK documents were officially handed over to EULEX nine years ago.

War Crimes Prosecution: Preventive Phases

To additional request of our colleagues for an interview with the chief prosecutor and for the information about investigations of murders and kidnappings of our colleagues, Serbian War Crimes Prosecution replied that they could not provide any information.

– In relation to your request dated November 8, 2017 and our reply of August 30, 2017, we are informing you that there the cases concerning the murder of journalists are in the pre-trial phase hence we cannot provide you with any information.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend