07. dec 2017.

Televiziji Vladana Stefanovića najviše novca na konkursu u Bečeju

Najveći deo novca, milion i po od ukupno dva miliona opredeljenih sredstava po konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja u Bečeju, dobio je TV Bečej iza koje stoji Vladan Stefanović, poznat po bliskosti sa SNS – saopštili su danas Nezavisno društvo novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Osnivač ove televizije je VTV Komnet koji je, kako su saopštili, imao i člana u bečejskoj komisiji, Vladimira Pavlovića, za koga ocenjuju da je „profesionalni“ člana komisija koje donose skandalozne odluke.

– On je svojevremeno isključen iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, jer je njegovo delovanje u komisijama „nespojivo sa ciljevima“ te organizacije – podsećaju u saopštenju.

Takođe podsećaju da iza TV Bečej stoji Vladan Stefanović, takođe uključen u „sistemsko obesmišljavanje konkursnog sufinansiranja“, koji je blizak SNS-u i u javnosti poznat po brojnim političko-medijskim aferama.

NUNS i NDNV konstatuju da rezultati konkursa za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja u opštini Bečej predstavljaju „još jedan primer obesmišljavanja, karikaturalizacije i kriminalizacije tog zakonskog rešenja“.

– Karakteristika zloupotrebe konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja, koji se pretvorio u koruptivni mehanizam za finansiranje vlastima bliskih medijskih kuća i raznoraznih posredničkih agencija, jeste i organizovano delovanje sa vlastima povezane grupe tzv. medijskih stručnjaka, koji u pojedinim lokalnim samoupravama „odlučuju“ o trošenju novaca građana u medijskoj sferi, a u drugim dobijaju novac za svoju kooperativnost – ocenjenjuju u NUNS-u i NDNV-u.

U bečejskom slučaju, pored TV Bečej, novac (250.000 dinara) je prihodovao i lokalni Radio Active, iza kojeg stoji Ferenc Berček, potpredsednik udruženja RAB, poznat po učešću u mnogobrojnim komisijama za dodelu sredstava čije su odluke bile besramne i protivzakonite.

– Recimo, on je – između ostalog – bio i član komisije u Beogradu koja je ogromna sredstva dodelila režimskim medijima koji svakodnevno, na najdrastičniji način, krše Kodeks novinara Srbije, a upravo je poštovanje Kodeksa jedan od osnovnih kriterijuma za ocenu predloženog medijskog projekta i kapaciteta aplikanta. Članica komisije u Bečeju bila je Katarina Filipović, koja je predložena ispred RAB-a, što evidentno govori o sukobu interesa – navodi se u saopštenju ova dva novinarska udruženja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend