25. jun 2020.

UNS: Policija da pronađe napadače na Sašu Mikića

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje fizički napad na novinara Sašu Mikića u subotu, 21. juna u Kikindi i traži da policija što pre pronađe napadače i utvrdi sve okolnosti ovog incidenta.

Mikić je rekao UNS-u da su ga na jednom od biračkih mesta u Kikindi, na novinarskom zadatku, nepoznate osobe izbacile iz tog mesta, da su ga zatim dvojica držala, a treći udario u lice.

„Došao sam na biralište i rekao da sam novinar. Hteo sam da razgovaram sa predsednikom biračkog odbora o izlaznosti građana i regularnosti izbora. Nisam provocirao, niti sam stranačka ličnost. Imao sam novinarsku legitimaciju oko vrata i dozvolu za izveštavanje“, rekao je UNS-u Mikić, inače nekadašnji novinar RTS-a, a sada radio DIR-a iz Kikinde.

Kaže da je predsednik biračkog odbora sedeo u ograđenom delu i da je razgovarao telefonom, a da su u tom momentu njemu nepoznate osobe počele da dobacuju: „Otkud ovaj ovde, šta traži tu…“ Posle toga je, navodi Mikić, usledio napad.

Novinar navodi da ga je policija posle ovog incidenta odvela kod lekara koji je prema izveštaju, u koji je UNS imao uvid, konstatovao dve rane u predelu unutrašnje strane donje usne sa okolnim hematomom. Slučaj je prijavljen policiji.

UNS smatra da su napadi na novinare nedopustivi i ističe da je u svakom slučaju neophodna hitna reakcija nadležnih kako bi napadači na kolege koji rade u interesu javnosti bili kažnjeni.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend