24. jun 2020.

Tužba nemačkog ministra policije: jesu li policajci nekvalifikovani ili novinari neduhoviti

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv novinarke koja je u satiričnoj kolumni kritikovala policiju ali je najava odmah izazvala optužbe da ministar unutrašnjih poslova podriva slobodu štampe.

Prošle nedelje je levičarski berlinski dnevnik Tac (Tagescajtung) objavio satiričnu kolumnu pod naslovom „Svi panduri su nekvalifikovani“, koja je ogorčila policijske sindikate i izazvala lavinu pritužbi nemačkom Savetu za štampu. Kolumnistkinja Hengame Jagubifara je u satiričnom tonu pisala da bi, kada bi se izašlo u susret zahtevima aktivista pokreta „Crni životi su važni“ da se prekine sa finansiranjem policije, policijski službenici, budući da su nekvalifikovani za bilo kakav drugi posao, mogli da rade samo „na deponiji“. Kolumna se završava rečenicom: „Sigurno bi im bilo najudobnije tu, među svojima.“

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, inače član CSU, Hrišćansko-socijalne unije, koja je sestrinska stranka CDU, Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel, izjavio je u nedelju tabloidu „Bild“ da će podneti krivičnu prijavu protiv kolumnistkinje.

„Bezobzirne reči vode u bezobzirna dela i prekomerno nasilje. To ne možemo da prihvatimo“, kazao je Zehofer, zaključujući da postoji veza između te kolumne i nemira koji su u nedelju izbili u Štutgartu, kada je u nasilnim demonstracijama povređeno nekoliko policajaca.

U ponedeljak je ministar donekle ublažio ton, rekavši: „Nameravam da podnesem prijavu, ali moram prvo da razgovaram o tome sa advokatima.“

Jedan veliki sindikat nemačke policije je prošle nedelje već podneo krivičnu prijavu protiv berlinskog dnevnika, tvrdeći da je sporna kolumna predstavljala podsticanje na nemire i nasilje.

Urednica lista Tagesancajger Barbara Junge izvinila se zbog jezika kojim je kolumna napisana, ali je oštro kritikovala Zehoferovu najavu krivične prijave.

„Kao ministar unutrašnjih poslova, Zehofer je dužan da štiti Ustav pa samim tim i slobodu štampe koju Ustav jemči. Zehofer je takođe odgovoran za policiju. U ovom slučaju, međutim, ministar unutrašnjih poslova stavlja interese policije iznad zaštite slobode štampe“, kazala je Jungeova.

„Njegova odluka ne može biti jasnija. Krivična prijava protiv naše autorke nije ništa drugo do sraman napad na slobodu štampe“, zaključila je urednica berlinskog dnevnika.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend