01. jan 2018.

UNS: Rističević da se izvini novinarki VOICE-a Slađani Gluščević

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što je predsednik Narodne seljačke stranke (NSS) i narodni poslanik Marijan Rističević u jučerašnjem telefonskom razgovoru vređao novinarku novosadskog portala VOICE Slađanu Gluščević i poziva ga da joj se javno izvini. Gluščević je juče pozvala Rističevića da mu postavi pitanja u vezi sa konkursom za nabavku poljoprivredne mehanizacije koji je raspisala Pokrajinska vlada.

Nakon što mu je postavila pitanja, kako Gluščević kaže za UNS, Rističević joj je, između ostalog, odgovorio: “Na šta ti ja ličim, na DS, da sam namontirao konkurs?”, a razgovor je završio psovkama: “Marš u pi… materinu bezobraznu!”.

„Problem je ovakav obrazac ponašanja prema novinarima. To se svakodnevno dešava, ali nema reakcija. Nisu u pitanju samo verbali i fizički napadi, već i ometanje novinara koji nisu pod kapom stranke“, rekla je UNS-u Gluščević.

Marijan Rističević kaže da nije tačno da je vređao novinarku.

„Neka objavi snimak razgovara. Valjda je snimala taj razgovor ako je takva novinarska gromada. Video sam da je jedno čudno društvo objavilo izmišljotinu i da me optužuje. Kakve su to optužbe da sam ja namestio konkurse. Ta novinarka koja me je zvala nije se ni predstavila imenom i prezimenom, samo je rekla da radi za neki sajt, koji sam proverio, nije registrovan u APR–u. Imao sam tri poziva, sa dva broja, a posle sam joj poslao poruku da me ne uznemirava“, rekao je za UNS Marijan Rističević.

UNS ističe da je ponašanje Rističevića nedopustivo i nedostojno narodnog poslanika.

UNS podseća da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa javnim interesom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend