01. jan 2018.

U 2018. godini RTS-u iz budžeta 200 miliona dinara za digitalizaciju arhiva

Budžetom za narednu godinu za Radio - televiziju Srbije (RTS) opredeljeno je 200 miliona dinara kako bi digitalizovala svoj arhiv, rečeno je Udruženju novinara Srbije (UNS) u Ministarstvu kulture i informisanja.

Za osnovne delatnosti javnih medijskih servisa iz budžetske kase planirano je kao i u prethodne dve godine, 4 milijarde dinara.

Zakonom o budžetu koji je Skupština usvojila u decembru, za „projektno finansiranje javnih medijskih servisa“ izdvojeno je dodatnih 1.120.900.000 dinara.

Ovaj iznos, kao što je ranije pisao UNS, najvećim delom (više od 900 miliona dinara) namenjen je za izgradnju zgrade Radio – televizije Vojvodine (RTV) u Novom Sadu. Za zgradu RTV – a, inače, budžetom za 2018. godinu izdvojeno je 500 miliona dinara više u odnosu na prethodnu godinu.

Preostalih 200 miliona, kako stoji u budžetu, opredeljeno je za „specijalizovane usluge“.

Ovaj novac, kako su iz Ministarstva kulture rekli UNS-u, predviđen je samo za digitalizaciju arhiva Javne medijske ustanove RTS-a, što je u skladu sa članom 43 Zakona o javnim medijskim servisima, i za to neće biti raspisivan konkurs.

Kako se navodi u ovom članu Zakona, deo sredstva se može obezbediti i iz budžeta Republike Srbije i budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine za projekte, između ostalih namenjene razvoju novih tehologija, digitalizacije arhiva, digitalizacije tehnološke opreme.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend