02. jul 2021.

UNS: Tražićemo nadzor ministarstava pravde i policije u suđenju aleksandrovačkog novinara protiv lokalnog policajca

Udruženje novinara Srbije (UNS) tražiće od ministarstava pravde i policije nadzor nad postupanjem suda i policije u slučaju aleksandrovačkog novinara Bobana Pribanovića koji je tužio lokalnog policajca za povredu časti i ugleda 2017. godine, a sudskom postupku, zbog protoka četiri godine, preti zastara sredinom ovog meseca.

Osnivač i glavni i odgovorni urednik „Nezavisnih narodnih novina rasinskog okruga“ Boban Pribanović podneo je privatnu krivičnu tužbu protiv aleksandrovačkog policajca Radiča Lukovića 2017. godine. Lokalnog policajca je, u ponovljenom postupku, Osnovni sud u Brusu osudio 29. aprila ove godine jer je, kako piše u presudi, u restoranu „Stara čaršija“ vređao, odgurivao, štipao za ruke i gazio po prstima na obe noge Bobana Pribanovića. Prvostepeni sud je odlučio da policajac treba da plati novinaru 20.000 dinara i troškove postupka po pravosnažnosti presude.

UNS-u je Pribanović dostavio dokumentaciju u kojoj su i njegove žalbe policiji i sudovima zbog „opstrukcije“ u dostavljanju presude.

UNS je pružio pravni savet kolegi iz Aleksandrovca nakon njegovog obraćanja i po ulaganju zahteva za nadzor ministarstvima nastaviće da prati ovaj slučaj.

UNS poziva novinare i urednike koji vode postupke pred sudovima u Srbiji da se pravovremeno jave UNS-u, kako bismo njihova suđenja pratili i o njima izveštavali javnost.

UNS svojim članovima obezbeđuje pravne savete i pravnu pomoć, odnosno zastupanje pred sudom u parničnom i odbranu u krivičnom postupku u slučajevima vezanim za obavljanje profesije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend