04. mar 2019.

UNS: Utvrditi odgovornost za pretnje novinarki portala „Prokupačke vesti“ Sonji Pešić

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje i traži efikasnu istragu povodom sinoćnih pretnji, vređanja i ometanja rada novinarke portala „Prokupačke vesti“ Sonji Pešić na protestu „1 od pet miliona“ u Prokuplju.

Kako je UNS-u rekla Pešić, osoba iz obezbeđenja protesta ju je „vređala, psovala i odgurivala“ dok je izveštavala.

„Rekao mi je da je zabranjeno slikanje i da napustim skup, a kada sam mu pokazala novinarsku legitimaciju dozvolio mi je da ostanem. Sve vreme sam razmišljala da li će da me napadne, što se desilo kada je video da slikam protest. Rekao je da prenesem kolegi sa portala ‘Prokupačke vesti’ da će da ga ubije i uništi“, rekla je UNS-u Pešić i dodala je slučaj prijavila Policijskoj upravi u Prokuplju.

UNS podseća da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa javnim interesom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend