25. nov 2022.

UNS: Vlast Tutina da ne diskriminiše medije i odgovara na pitanja novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da vlast u Tutinu obaveštava sve lokalne medije o događajima koji su od javnog interesa, naročito sada kada je u ovom gradu proglašena vanredna situacija zbog poplava.

Redakcija Pešter TV, jedine televizije u ovom gradu obratila se UNS-u navodeći da lokalne vlasti diskriminišu ovaj medij nepozivajući ih duže od dve godine na događaje koje organizuje opštinsko rukovodstvo, niti na sednice kriznog štaba, čak ni u najgorem periodu pandemije, a ni ovih dana kada je u Tutinu zbog poplava proglašena vanredna situacija.

Novinari ove redakcije ne dobijaju odgovore na pitanja koja postavljaju vlastima, a lokalni funkcioneri ne prihvataju pozive da učestvuju u programu ove televizije.

Pi-ar opštine Dinko Bejtović u razgovoru za UNS rekao je da ova televizija ne izveštava objektivno i da im ne zabranjuju da prisustvuju događajima. Šef kabineta opštine Tutin Edita Dazdarević rekla je da je bila sporna vest u kojoj je informacija izvučena iz konteksta i da će se potruditi da se ovoj televiziji ubuduće šalju pozivi za sve događaje od javnog interesa. Da li će novinari Pešter TV-a dobijate odgovore na postavljena pitanja nismo dobili potvrdan odgovor.

UNS podseća da je Zakonom o javnom informisanju zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti, uverenju ili drugom ličnom svojstvu. Takođe, ovaj Zakon propisuje da se sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja.

UNS ističe da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da su izabrani, postavljeni, odnosno imenovani nosioci javnih i političkih funkcija dužni da trpe iznošenje kritičkih mišljenja koja se odnose na rezultate njihovog rada, odnosno politike koju sprovode a u vezi su sa obavljanjem njihovih funkcije bez obzira na to da li se osećaju lično povređenim iznošenjem tih mišljenja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend