25. nov 2022.

UNS: Vlast Tutina da ne diskriminiše medije i odgovara na pitanja novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da vlast u Tutinu obaveštava sve lokalne medije o događajima koji su od javnog interesa, naročito sada kada je u ovom gradu proglašena vanredna situacija zbog poplava.

Redakcija Pešter TV, jedine televizije u ovom gradu obratila se UNS-u navodeći da lokalne vlasti diskriminišu ovaj medij nepozivajući ih duže od dve godine na događaje koje organizuje opštinsko rukovodstvo, niti na sednice kriznog štaba, čak ni u najgorem periodu pandemije, a ni ovih dana kada je u Tutinu zbog poplava proglašena vanredna situacija.

Novinari ove redakcije ne dobijaju odgovore na pitanja koja postavljaju vlastima, a lokalni funkcioneri ne prihvataju pozive da učestvuju u programu ove televizije.

Pi-ar opštine Dinko Bejtović u razgovoru za UNS rekao je da ova televizija ne izveštava objektivno i da im ne zabranjuju da prisustvuju događajima. Šef kabineta opštine Tutin Edita Dazdarević rekla je da je bila sporna vest u kojoj je informacija izvučena iz konteksta i da će se potruditi da se ovoj televiziji ubuduće šalju pozivi za sve događaje od javnog interesa. Da li će novinari Pešter TV-a dobijate odgovore na postavljena pitanja nismo dobili potvrdan odgovor.

UNS podseća da je Zakonom o javnom informisanju zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti, uverenju ili drugom ličnom svojstvu. Takođe, ovaj Zakon propisuje da se sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja.

UNS ističe da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da su izabrani, postavljeni, odnosno imenovani nosioci javnih i političkih funkcija dužni da trpe iznošenje kritičkih mišljenja koja se odnose na rezultate njihovog rada, odnosno politike koju sprovode a u vezi su sa obavljanjem njihovih funkcije bez obzira na to da li se osećaju lično povređenim iznošenjem tih mišljenja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend