28. jun 2019.

UNS: Vlast u Aleksandrovcu da prestane sa šikaniranjem Gvozdena Zdravića

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da lokalna vlast u Aleksandrovcu prestane sa šikaniranjem novinara lista „Rasina pres“ Gvozdena Zdravića kojem ni danas nije bilo dozvoljeno da prati sednicu Skupštine opštine sa obrazloženjem da „neistinito piše o rukovodstvu Opštine“, kao i da je „nedostojan“.

Kako je Zdravić rekao UNS-u pri pokušaju da uđe na sednicu Skupštine Opštine Aleksandrovac, koja je najpre zbog njegovog prisustva odložena, a zatim održana u prostorijama Muzeja vinarstva i vinogradarstva, fizički ga je napao radnik opštinskog obezbeđenja i sprečio ga da radi novinarski posao.

UNS podseća odbornike Skupštine opštine Aleksandrovac da po Zakonu o javnom informisanju i medijima niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja i da su organi vlasti dužni da ravnopravno, bez diskriminacije, tretiraju sve novinare i da im omoguće da nesmetano rade svoj posao u javnom interesu.

UNS ističe da odbornici nisu ovlašćeni da na osnovu svojih subjektivnih ocena odlučuju ko može, a ko ne da izveštava iz opštinskog parlamenta, već su dužni da omoguće svim novinarima, da rade svoj posao u interesu javnosti.

UNS naglašava da ova, najnovija u nizu višegodišnjih zabrana Gvozdenu Zdraviću da izveštava o radu Skupštine Aleksandrovca, zaslužuje reakciju premijerke Ane Brnabić, Ministarstva kulture i informisanja, kao i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

UNS podseća da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati njihovo pravo da obavljaju svoj posao.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend