12. feb 2019.

UNS: Vlast u Aleksandrovcu nastavila da diskriminiše Gvozdena Zdravića

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što je danas dopisniku „Blica“ i novinaru lista „Rasina pres“ Gvozdenu Zdraviću zabranjeno da izveštava sa sednice Skupštine opštine Aleksandrovac.

Zdraviću je odlukom Skupštine Aleksandrovca, koju je potpisao Tomiša Savković zabranjeno praćenje 20. sednice zakazane za danas koja je trebalo da počne u 10 , ali je odložena za 15 sati, zbog prisustva Zdravića koji je uspeo da uđe u skupštinsku salu.

Predsednik Opštine Aleksandrovac Jugoslav Stajkovac potvrdio je UNS-u da je zbog Zdravića sednica odložena i da to „nije diskriminacija, već da on pogrdno piše o njemu“.

Komentarišući ovu odluku Zdravić je UNS-u rekao da „vlast u Aleksandrovcu nastavlja da ga diskriminiše“.

„Lokalni moćnici pokušavaju da izigraju Zakon o informisanju tvrdeći da ih je Ministarstvo kulture i informisanja navodno obavestilo da svim sredstvima javnog informisanja ne mora biti odobreno praćenje sednice ’u koliko je javnost na drugi način adekvatno i pravovremeno obaveštena o svim relevantnim pitanjima’. To stoji u Odluci Tomiše Savkovića, koji mi je zabranio da pratim današnju sednicu“, navodi Zdravić.

On kaže da „reč je i o očiglednoj zloupotrebi službenog položaja pomenutog Savkovića“.

U odluci kojom je zabranjeno Zdraviću da prisustvuje uz obrazloženje da je nedostojan, navodi se da se javni interes ostvaruje tako što televizije Radio-televizija Kruševac i Melos iz Kraljeva prenose informacije o sednici Skupštine opštine Aleksandrovac, kao i o odlukama koje se usvajaju.

UNS ističe da su ovom odlukom, osim Zdravića, diskriminisani i drugi mediji i podseća da su organi vlasti dužni da ravnopravno tretiraju sve novinare i da im omoguće da nesmetano rade svoj posao u javnom interesu.

UNS sa žaljenjem ističe da, iako je u petak upozorio ministra i državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja, ministra državne uprave i lokalne samouprave i Poverenika za ravnopravnost da funkcioneri lokalne samouprave krše zakon, diskriminacija Zdravića je nastavljena.

UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom i javnim interesom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend