18. okt 2023.

„Utvrdili smo da su politički karikaturisti krivi za sve užase i u svetu i u Srbiji“: Koraks i Petričić za Danas o otpuštanju Stiva Bela iz Gardijana posle 40 godina rada

Britanski list Gardijan otpustio je Stiva Bela, karikaturistu, posle 40 godina rada zbog karikature premijera Izraela Benjamina Netanjahua. Naši poznati karikaturisti Predrag Koraksić Koraks i Dušan Petričić  komentarišu da im je nejasan potez Gardijana, kao i to da su za sve jedino krivi politički karikaturisti.

foto: Prinscreen/X

Stiv Bel nacrtao je Netanjahua sa bokserskim rukavicama i skalpelom u ruci kako na svom stomaku pravi rez u obliku Gaze sa natpisom „Stanovnici Gaze, izlazite odmah“.

Bel je kazao da je otpušten jer je karikatura ocenjena kao antisemitska.

Karikaturista Predrag Koraksić Koraks kaže za Danas da je karikatura odlična i da se direktno odnosni na Netanjahua.

„Ovde i piše da su kritičari rekli da je to referenca na Šajloka, jevrejskog zelenaša iz Šekspirovog komada „Mletački trgovac“ koji traži komad mesa od onih koji ne mogu da vrate dug. Zašto je to antisemitski? Direktno se odnosi na Benjamina Netanjahua a ne na jevreje. Nije okrenuta prema jevrejima globalno. To je karikatura koja se odnosi na Netanjahua koji je desničar“, ukazuje Koraks.

On dodaje da je imao sličnih sitacija.

„U mojim slučajevima je bilo nešto obrnuto – neki nisu hteli da objave moju karikaturu pa sam ja dao otkaz i nisam hteo više da radim za taj list“, kaže Koraks.

Kako navodi, može da se solidariše sa Belom.

„Iznenadio me je Gardijan da su takav potez povukli. Zaista sam iznenađen. Uvek se, u svakom listu, nađe neki pametnjaković koji povuče takav potez“, kaže Koraks za Danas.

Karikaturista Dušan Petričić jasan je u svojoj poruci – glavni krivci su politički karikaturisti.

„Kao što smo do sada nebrojeno puta utvrdili, za sve užase ovoga sveta, za sve laži, prevare i otimačine, silovanja i ubistva, diktature, terorizam, ratove, progone i genocide, glavni, ako ne i jedini krivci definitivno su politički karikaturisti. I u Srbiji i u belom svetu“, zaključuje Petričić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend