19. avg 2023.

Petričić prekida saradnju sa Novom: „Ovakav gest cenzure besmislen i smešan”

Dušan Petričić objavio je da prekida saradnju sa portalom Nova.rs i novinama Nova, nakon što je ova redakcija odlučila da ne objavi njegovu karikaturu na kojoj su prikazani voditeljka Pinka Jovana Jeremić kako igra u provokativnom bikiniju dok Aleksandar Vučić u transu kleči pored nje

Dušan Petričić (foto: Milovan Milenković / Slavko Ćuruvija fondacija)

Dušan Petričić najavio je prekid saradnje sa portalom i novinama Nova, nakon što ovaj medij nije, u standardnom subotnjem izdanju, objavio njegovu karikaturu, koja prikazuje voditeljku Pinka Jovanu Jeremić kako pleše u provokativnom bikiniju i predsednika Srbije Aleksanda Vučića koji je u transu na kolenima pored nje.

„Sa žaljenjem obaveštavam svoje prijatelje i svoju publiku da je dotična redakcija odbila da objavi karikaturu, bojeći se da će biti protumačena kao primitivno i neukusno delo, pošto su prethodno pokušali da me prijateljski ubede da malo pristojnije odenem levu osobu sa crteža (Jovanu Jeremić, prim. nov). Koju sam, inače, predstavio tačno onako kako je ona samu sebe predstavila u videu dostupnom poslednjih nekoliko dana milionima naših građana”, napisao je Petričić na svom Fejsbuku.

Petričić je najavio da zbog ovog slučaja prekida saradnju sa Novom:

„Ovakav gest cenzure jedne od retkih tzv. opozicionih redakcija, besmislen, smešan i meni nerazumljiv, nije ostavio, mom osećanju i razumevanju slobode i profesionalnosti medija, ni trunku šanse da donese drugačiju odluku osim prekida saradnje”, stoji u njegovoj objavi.

Glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Mihailo Jovićević naveo je u objašnjenju povodom neobjavljivanja karikature da ona nije u skladu sa uređivačkom politikom ovog medija, te da bi „karikaturalni pristup prezentovanju ženskog tela predstavljao korak unazad za Novu”.

„Medijski prostor koji delimo u Srbiji kontaminiran je preko svih granica nasiljem, lažima, pornografijom. To je, verujem, stav i gospodina Petričića, tu smo se složili. Jedino gde se nismo složili je oko načina na koji bi se taj mulj imao predstaviti. Ovaj prikaz je, po meni, pogrešan, kontraproduktivan i, na koncu – suprotan uredjivačkoj politici ovog medija”, istakao je Jovićević.

 

5 komentara za: “Petričić prekida saradnju sa Novom: „Ovakav gest cenzure besmislen i smešan”

 1. Aco

  Voditelji koji su 24/7 na TV ne mogu biti zaštićeni od sarkastične kritike, jednako kao što se Vučić ne može žaliti zbog protesta „Stanovništvo protiv Vučića“. Mislim da voditeljka kontaminira medijski prostor i predstavlja kulminaciju našeg propadanja. Nova S ima čudnu politiku, ovu nisu objavili, a jesu onu gde se plivanje za časni krst predstavlja kao plivanje za Vučićev srednji prst. Možda bi na listu zahteva za ukidanje Pink i Happy trebalo dodati i Novu S.

  20. авг 2023. at 10:48
 2. gile

  Od cenzure je još samo gora autocenzura. To je dno dna.

  20. авг 2023. at 17:17
 3. Deki

  Portal Nova I televiziju Nova S ne gledam/ne citam jos od one price sa Darkom Mitrovicem. Pokazali su se jos onda da su u sustiini jeftina, tabloidna novina/televizija, kojoj je jedino bitan profit/gledanost i da zato gura laznu politicku korektnost. U sustini ne vidim veliku razliku izmedju njih i Pink-a. Odvratni su i jedni i drugi

  20. авг 2023. at 21:15
 4. Milica R

  Nova S u poslednje vreme ionako ima čudnu uređivačku politiku. Smeta im karikatura legendarnog Dušana Petričića, ali im ne smeta što im se vesti svode na rekla kazala, na to šta je obukla ili svukla neka ličnost sa estradne scene, koliko je razdrljila dekolte, kome je zbog toga pala vilica i ostali kič i gluposti. Naravno, tu je i sve duža crna hronika, a ozbiljni članak, analize i kolumne se objavljuju samo punktualno. Gospodin Petričić zaista nema šta više tamo da traži. Ustalom, cenzura je u ovom listu započela odavno ukidanjem kolumne Dr.Žujovića.

  21. авг 2023. at 08:11
 5. J.P. Sremac

  Dame i gospodo, koji ste napisali prethodne komentare ovde. Važno je naglasiti da su portal Nova.rs i Televizija Nova S dve potpuno različite stvari i da ih ne kontroliše isti Urednik i da nemaju istu uredjivačku politiku.

  23. авг 2023. at 21:49

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend