23. apr 2020.

Uznemiravanje novinara i advokata i fotografisanje njihovih automobila

Tokom snimanja priče o kopanju bušotina na privatnim imanjima meštana Kuzmina, radnici Turske firme „Bindi“ sa sedištem u Albaniji fotografisali su novinarsku ekipu RTV Kim i registarske tablice njihovog automobila, kao i automobil advokatice Jovane Filipović, koja je bila na licu mesta. Intervenisala je i Kosovska policija.

Naime, na poziv meštana Kuzmina, ekipa RTV Kim je zajedno sa snimateljem RTS-a došla u selo kako bi snimila TV prilog o iskopavanju rupa na njihovim njivama u potrazi za ugljem. Nakon razgovora sa nezadovoljnim meštanima, novinari su otišli na lice mesta kako bi se uverili o kakvim iskopavanjima se radi. Nakon što su radnici primetili kamere, pozvali su svoje pretpostavljene koji su ubzo došli i rekli da je snimanje zabranjeno.

“U jednom trenutku su se ti radnici uznemirili i pozvali su svoje nadležne, u pitanju je turska firma. Zatim su oni došli i rekli su nam da ne možemo da snimamo, tražili su da obrišemo taj materijal. Jedan od radnika je fotografisao naše službeno vozilo, registarske tablice, naše i vozila advokatice Jovane Filipović. Onda smo pozvali policiju, koja je došla i uzela izjave i od predstavnika firme i od nas. Nastao je problem ni zbog čega. Mi smo došli da obavimo svoj posao, oni su radili svoj posao. Zašto je to tako ispalo, ako je sve legalno, prosto mi nije jasno”, kaže novinarka RTV Kim Zorica Vorgučić.

Ona napominje da je jedan radnik, dok je odlazio, iz automobila novinarima pokazao simbol „albanskog orla“.

“Došli smo da vidimo o kakvim iskopinama je reč, o kakvim bušotinama. Imali smo problem jer su radnici koji rade sa mašinama bili jako neprijatni prema nama, fotografisali su privatna vozila, konkretno, moje vozilo i vozilo medija”, kaže Jovana Filipović koja je sa novinarskom ekipom krenula da bi im pokazala tačno mesto radova.

Pripadnici Kosovske policije iz stanice u Kosovu Polju legitimisali su predstavnike komapanije, a Vorgučićeva i Filipovićeva su u međuvremenu podnele krivičnu prijavu protiv radnika firme “Bindi” za neovlašćeno fotografisanje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend