28. feb 2019.

RTV Kim: Radimo za publiku

Na nekoliko Fejsbuk stranica u toku jučerašnjeg dana etiketirani su novinari RTV Kim, između ostalog i pitanjima “zašta se zalaže ova televizija, ko ih plaća i čije interese brane”.

Budući da su novinari RTV Kim nakon dugog perioda ignorisanja od Službe za informisanje lokalnog organa samouprave konačno dobili poziv da prate događaj u organizaciji Opštine Gračanica – redovnu sednicu SO, uredništvo je na teren uputilo novinarku i snimatelja sa jasnim instrukcijama koliko dugo mogu ostati na terenu i do koje tačke dnevnog reda valja ispratiti skup. Kolege su, nakon prvog posla, čekali drugi tereni i nove obaveze u redakciji. Ekipa RTV Kim je, sledeći naloge urednika, u dobroj veri obavila prvi poveren zadatak toga dana i nameravala da krene dalje po ranije utvrđenom rasporedu.

Na izlasku iz skupštinske sale obratila im se odbornica Snežana Jovanović konstatujući da “novinare ne zanima povratak na Kosovo i Metohiju” o kome je trebalo da se raspravlja u nastavku sednice. Odbornica Jovanović je snimila svojim mobilnim telefonom novinarsku ekipu kako se bez reči pakuje i napušta prostoriju.

Kasnije tokom dana, dva snimka su postavljena na Fejsbuk strani “Sta radite, bre, u Gracanici?”, od kojih je jedan, kao komentar, postavila odbornica Jovanović.

Snimak njenog obraćanja novinarima RTV Kim na Fejsbuk strani “Sta radite, bre, u Gracanici?” ispraćen je komentarom moderatora u kome se, između ostalog, pita “zašta se zalaže ova televizija, ko ih plaća i čije interese brane”.

Iako smo bili voljni da od odbornice Srpske liste u SO Gračanica Snežane Jovanović, inače direktorice ansambla “Venac”, podrobnije saznamo zašto joj je zasmetao postupak novinara naše kuće, šta je kvalifikuje za uređivanje našeg programa, zašto je kolege snimala svojim mobilnim telefonom i da li je svesna da ih je etiketirala i ugrozila objavljivanjem snimaka na društvenim mrežama, to najpre nismo uspeli. Jovanovićeva je prvo odbila telefonski poziv, a potom isključila mobilni telefon. Nakon nekog vremena, sama se javila redakciji RTV Kim i na postavljena pitanja odgovorila:

„Neka, molim vas. To je sve što ću reći. Zamoljeni su bili da ostanu, a na sva vaša pitanja… vidimo se na sledećoj sednici“, rekla je Jovanovićeva i spustila slušalicu.

U duhu potpune transparentnosti, “polaskan” iznenadnim i detaljnim interesovanjem za rad naše kuće, glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović kaže:

“RTV Kim je privatna stanica. Zalažemo se, kao i svi profesionalni novinari, za golu, nenašminkanu, istinu i činjenice. Pošto nismo, niti smo ikada bili korisnici budžetskih linija, ni srpskih ni kosovskih, rad kuće i honorare 15 uposlenih, uključujući i dve porodilje i čistačicu, finansiramo projektno. Ne mislim da postojimo da bi nekoga ili nešto napadali ili branili, već da bi našoj radio, TV i internet publici preneli relevantnu, nepristrasnu, na činjenicama zasnovanu informaciju o bitnim događajima na prostoru tragično opterećenom neznanjem, nerazumevanjem, neradom i javašlukom svake vrste”, jasan je Avramović.

Redakcija RTV Kim smatra svako etiketiranje, pa makar i novinara, izuzetno opasnim. Nadamo se da je svima još uvek u sećanju tragičan kraj Olivera Ivanovića i hajka koja je protiv njega vođena i na društvenim mrežama.

Želimo da verujemo da je prokazivanje novinara, u našem slučaju, plod neodgovornih postupaka pojedinaca, te da nikako nije u pitanju sistemski obračun s predumišljajem sa neistomišljenicima. Vreme će jasno pokazati da li smo naivni što verujemo. Ipak, jedino gore od verovanja u mnoge stvari je apsolutno neverovanje ni u šta.

Redakcija RTV Kim ovim zaključuje svaku dalju javnu polemiku sa neodgovornim licima koja etiketiraju naše kolege i našu stanicu. Ukoliko bude neophodno, buduću komunikaciju sa sličnima prepustićemo nadležnim telima i institucijama.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend