23. apr 2020.

UNS i UNS na Kosovu: Policija da utvrdi ko uznemirava novinare u Kuzminu kod Kosova Polja

Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak na Kosovu protestuju zbog onemogućavanja rada novinarskoj ekipi RTV KiM iz Čaglavice i snimatelju Radio-televizije Srbije na novinarskom zadatku u selu Kuzmin kod Kosova Polja i traže da policija utvrdi ko ih je ometao i uznemiravao, kako bi mogli pred tužilaštvom da pokrenu postupak.

Kolege su obavestile UNS da je, dok su televizijske ekipe snimale prilog o iskopavanju rupa u potrazi za ugljem na periferiji ovog sela, stigao automobil turske firme „Bindi”, koja izvodi radove, sa registarskim oznakama Republike Albanije.

Tri osobe koje su izašle iz automobila rekle su novinarskim ekipama da ne smeju da ih snimaju, a radnik je fotografisao registarske tablice službenih vozila novinarskih ekipa i rukama im pokazao simbol albanskog orla.

Advokatica Jovana Filipović, koja je bila sa novinarima, pozvala je policiju u Kosovu Polju, posle čega je sa novinarkom RTV KiM Zoricom Vorgučić podnela prijavu protiv radnika firme za neovlašćeno fotografisanje.

UNS i UNS na Kosovu ističu da niko nema pravo da ometa novinare na profesionalnom zadatku, a posebno ne sme da bez dopuštenja snima registarske oznake njihovih službenih automobila.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend