22. feb 2021.

Veljanovski: Diskriminatorski potez RTS-a prema SBB-u (VIDEO)

Novinar i profesor na Univerzitetu u Beogradu Rade Veljanovski izjavio je u emisiji Studio N1 Live da je RTS-ovo onemogućavanje korisnicima EON aplikacije da u subotu uveče gledaju film "Dara iz Jasenovca" diskriminatorski prema SBB-u kao i da je na taj način prekršen evropski standard, po kome program javnog servisa treba da bude dostupan svim operaterima, preko svih aplikacija.

Podsetimo, Radio-televizija Srbije (RTS) saopštila je da je kablovska mreža SBB nezakonito emitovala na svojoj platformi EON film „Dara iz Jasenovca“ čija je premijera bila u subotu uveče. SBB je ocenio da je Radio Televizija Srbije svojim saopštenjem potvrdila da je diskriminisala samo korisnike EON aplikacije koji nisu mogli da gledaju film “Dara iz Jasenovca”, a nijednom rečju nisu objasnili zašto su dozvolili Telekomu da piratizuje film i emituje ga preko svojih aplikacija, ako su svima poslali isti zahtev.

Veljanovski na pitanje zbog čega se desilo da ovakvo ostvarenje ne mogu da vide svi građani, bez obzira koju platvormu koriste, odgovara: „Očigledno, postoji odgovor koji ide u dva pravca. Jedan od razloga je sprega RTS-a i vlasti, i nastojanje da se prikaže kako je zaštitnik nekakvih nacionalnih interesa i nekakvog prava na istinu. Zbog toga se oni ovako odnose prema mreži SBB-a i korisnika koji preko nje mogu da primaju određene sadržaje“.

„Još gora je stvar što RTS na ovaj način radi protiv sopstvenog statusa, protiv statusa RTS-a kao javnog servisa i misije javnog servisa. U prirodi javnog servisa jeste da nastoji, da se trudi, i da na sve načine omogući da svi programski sadržaji, pogotovo i ovi koji su proglašeni od prvorazrednog značaja za javnost, budu dostupni svim građanima putem terestijalnog emitovanja u etar, putem kablovskih operatera i putem svih mogućih aplikacija“, naveo je Veljanovski.

Prema njegovim rečima, ovakav vid emitovanja programa javnog servisa je evropski standard.

Svi interesi javnog servisa moraju da budu podređeni javnom interesu

„Kada smo išli u digitalizaciju RTS-a, mi smo se ponašali prema evropskim standardima, da javni servisi budu prvi koji će ovladati novom tehnologijom, ali uz to je išlo i prateće uputstvo da oni moraju da budu dostupni na svim platformama. Ne znam na koji se zakon RTS poziva, ali ovo što je prekršeno je diskriminatorno, jer se nekome omogućava da preko svojih platformi ima program, a da se nekome to onemogućava“, podvlači Veljanovski.

On je ocenio da je RTS u svom saopštenju koristio neprihvatljive izraze u kvalifikaciji SBB-a, kao i da RTS pokušava da se ponaša kao komercijalna televizija, jer komercijalne interese stavljaju ispred javnog interesa.

„Svi interesi javnog servisa, iako ima svoje određene poslovne interese, moraju da budu podređeni javnom interesu. Prema tome, nema šanse da niko njih pljačka, to je takođe standard u Evropi, da njihovi programi moraju da budu dostupni na svim platformama“, naglašava Veljanovski.

Dodaje da je u ovom slučaju to bio razlog više, odnosno da RTS nije trebao da pravi nikome probleme oko emitovanja filma „Dara iz Jasenovca“.

„Rečnik RTS je RTS-a je neprihvatljiv, ali je on standardan kako se oni ponašaju poslednjih nekoliko godina“, zaključuje on.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend