10. mar 2023.

Veran Matić i Draža Petrović: Novinari moraju da računaju na opasnost; navikli su i da ih psuju i vređaju, ali ne i njihova familija (VIDEO)

Problemi sa kojima se suočavaju novinari u Srbiji, umesto da se smeste u fioku bolne prošlosti i ostanu tamo, iznova se vraćaju na sto. I možda je preblago reći problemi, jer se priča o situaciji gde se nižu pretnje i targetiranja novinara sa svih strana. Novinarima se preti ubistvom, fizički se nasrće na njih. Neki novinari morali su da zbog svoje bezbednosti napuste zemlju i odu na nepoznatu lokaciju. O tome ko nas je doveo u takvu poziciju i da li ima volje i želje da pre tragičnih ishoda izađemo iz nje, u emisiji "Među nama" govorili su glavni i odgovorni urednik lista Danas Draža Petrović i predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara Veran Matić.

Matić, koji je šest godina bio pod policijskom zaštitom, kaže da za njegovih 40 godina radnog staža nikada nije bila laka situacija i da je bilo i fizičkih napada i svakakvih pretnji novinarima.

„Mi moramo da računamo na opasnosti naše profesije i da, nažalost, nigde u svetu nije situacija takva da nismo ugroženi. Naročito ako se profesionalno bavimo našim poslom. Naročito ako se bavimo istraživačkim novinarstvom, ako smo kritički orijentisani novinari“, navodi Matić i kaže da ono što je najviše zabrinjavajuće jeste da nema adekvatne reakcije na pretnje.

Petrović kaže da pretnje kulminiraju pojavom interneta i društvenih mreža, koje su rade za ljude koji vole da prete, te da su se u redakciji Danasa tešili da to možda nije bila prava pretnja kada su dobili pismo u kome je pisalo da će završiti kao redakcija Šarli Ebdoa u Francuskoj.

„Kad vam stigne takvo pismo, koje je vrlo pedantno, vaše familije se uplaše. Novinari su navikli i da nam prete i da nas psuju i vređaju i prosto nekako oguglate na to. Ali mi u redakciji imamo 90 zaposlenih i svi oni imaju familije i one ne znaju da li je to realna pretnja. Ni mi ne znamo da li je to realna pretnja jer su u pismu rekli – kad se najmanje budete nadali, mi ćemo doći“, naveo je Petrović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend