10. mar 2023.

Komitet EU-Srbija: Vlasti u Beogradu da osude pretnje i napade na novinare

Zajednički konsultativni komitet civilnog društva EU i Srbije pozvao je vlasti u Beogradu da osude sve pretnje i napade na novinare i osiguraju im bezbednu sredinu za rad.

Foto: Pixabay

„Sloboda medija je od životne važosti za funkcionisanje demokratije. Pošto snažno podržavamo proces pridruživanja Srbije EU, sa naglaskom na osnovne kriterijume, izražavamo duboku zabrinutost zbog nedavnih pojačanih i teških pretnji po bezbednost novinara u Srbiji“, navodi se u izjavi.

Kako se dodaje, Komitet snažno i nedvosmisleno osuđuje sve vidove zastrašivanja i uznemiravanja novinara i poziva vlasti u Srbiji da reaguju brzo i efikasno, tako što će osuditi pretnje i pozvati na odgovornost one koji prete.

„Od suštinske je važnosti za novinare da svoju profesiju obavljaju u bezbednoj sredini, bez straha da će neko biti nasilan prema njima ili njihovim porodicama“, navodi Komitet.

U saopštenju se ne navode konkretni slučajevi, ali urednik portala KRIK i istraživački novinar Stevan Dojčinović nedavno je dobio pretnje smrću na TikToku, a reporter FoNeta Marko Dragoslavić fizički je napadnut.

Među incidentima koji su se nedavno desili su i pretnje dopisniku TV N1 iz Kragujevca Milanu Nikiću, kome su pretile dve osobe dok je snimao protest otpuštenih radnika kragujevačkog Vodovoda, a potom je nepoznati muškarac iz automobila posmatrao njegov stan u prizemlju zgrade gde živi čitavih 40 minuta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend