15. jun 2022.

Veran Matić u Vranju: Slučaj OK Radija sličan po pritiscima sa onim što se desilo vlasniku portala ŽIG Info

„Tokom razgovora sa predstavnicima tužilaštva i policije u Vranju saznali smo da oni preduzimaju mere na zaštiti imovine, ali i ličnu bezbednost članova Redakcije OK Radija u Vranju koji nas podseća u svom dosadašnjem toku na ono što se desilo Milanu Jovanoviću, vlasniku portala ŽIG Info, kada mu je zapaljena kuća“, ocenio je Veran Matić iz Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Nakon tri incidenta u kojima se vlasnici OK Radija u Vranju Oliveri Vladković pretilo, a zabeleženi su i slučajevi uništavanja imovine, najpre lomljenje stakla na prostoru Kluba ove medijske kuće, potom „lakiranje“ nameštaja, a nakon toga i „zazidavanje“ prozora na delu gde se nalazi redakcija ovog medija, u Vranju su danas sastanak sa predstavnicima tužilaštva i policije, kao i sa gradonačelnikom imali članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

U prostorijama Kluba OK Radija koji je bio na meti „jasno identifikovanih lica“, održan je razgovor sa novinarima lokalnih i nacionalnih medija kojima je prisustvovao i predsednik Kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE) Ilijaza Musliju iz Bujanovca.

„Danas sam dobio uveravanja od gradonačelnika Vranja da će se u skladu sa donetim rešenjima tokom naredne nedelje srušiti nelegalno podignuti objekat kojim je ugrožena imovina, ali i sigurnost članova redakcije ove medijske kuće koja posluje i skladu sa biznis modelom koji primenjuju novosadski Radio 021, kao i Bum radio iz Požarevca“, rekao je u razgovoru sa urednicima lokalnih portala iz Vranja i Bujanovca, kao i sa dopisnicima nacinalnih medija sa područja pčinjskog okruga Veran Matić.

On je podsetio da su se slične situacije dešavale pre nego što je zapaljena kuća urednika portala ŽIG Info Milana Jovanovića, navodeći da „radna grupa pokušava da stalno radi na tome da se problemi sa lokala podignu na nacionalni nivo i skrene pažnja na bahato ponašanje i ozbiljne pretnje koje doživaljavaju novinari u celoj Srbiji“.

„Reagujemo na događaje, bez mehanizma koji još uvek nije uspostavljen za prevenciju pritisaka i ugrožavanja bezbednosti svih medijskih radnika“, rekao je Matić.

Marija Babić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) pozvala je prisustne da „prijavljuju slučajeve pretnji koje dobijaju policiji i tužilaštvu preko osobama za kontakt u policijskim upravama i tužilaštvima“.

Za Natašu Jovanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija najvažnije je „istrajati u postupcima kada dodje do ugrožavanja bezbednosti novinara“.

„Moramo biti spremni da policija i tužilaštvo ponekad ne reaguju na novinarske prijave kako bi trebalo u skladu sa Krivičnim zakonikom, već novinare tretiraju kao i druge građane“, rekla je Jovanovićeva, navodeći rezultate istraživanja ove fondacije, da je broj rešenih i nerešenih predmeta kod tužilaštava, kada su u pitanju medijski radnici , kako je rekla, „pedeset – pedeset“.

Dragana Bjelica iz Udruženja novinara Srbije (UNS) navela je da se podaci koje ovo udruženje ima kada su u pitanju slučajevi ugrožavanja bezbednosti novinara „često razlikuju od podataka koja imaju tužilaštva“ i navela primer daljeg „procesuiranja učesnika beogradskih ekoloških protesta po različitim osnovama“.

„Prema našim podacima pretnje novinarima su u blagom padu. Tokom 2020. naše udruženje registrovalo je 113 prijava ugrožavanja bezbednosti medijskih radnika, u prošloj godini 92, a sredinom meseca imaćemo najnovije podatke koji su u blagom padu“, rekla je Bjelica.

Članovi komisije bili su u prilici da čuju primedbe na reakcije policije i tužilaštva od strane albanskih i vranjskih novinara iz lokalnih portala FOLonline i Vranje News, Jetona Ismailjija i Milene Dimić, kao i dopisnice Večernjih novosti Jelene Stojković.

Tužilaštvo reagovalo na vandalski napad prema TV ekipi iz Bugarske

„Danas sam dobio informaciju da je tužilaštvo u Vranju reagovalo na napad na novinare i snimatelje Bugarske nacionalne televizije u okolini Bosilegrada. Ekipa je zatražila da se vrati u Sofiju, a registrovani učesnici u napadu tokom naredne nedelje daće svoje izjave u nadležnom tužilaštvu, nakon čega će uslediti dalji koraci“, rekao je Matić, novinarima u Vranju.

Vladković: Važna je solidarnosti svih medija

„Posle svega što sam, kao vlasnica OK Radija, i članovi redakcije prošli neophodna je solidarnost medijskih radnika i kuća kako nam se ne bi desilo nešto još opasnije od ovoga“, bila je kratka u svom obraćanju Oivera Vladković, vlasnica ovog medija u Vranju čija se redakcija nalazi u sklopu Kafe kluba ove medijske kuće.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend