08. dec 2020.

Vesna Mališić: Javnost je postala prostor ogromnog nasilja, pretnje su dekor naših života

U pretnji koja je preko Tvitera upućena zamenici glavnog urednika nedeljnika NIN Vesni Mališić kaže se kako nije nemoguće naći argumente u prilog ubijanju žena

Vesna Mališić (foto: N1 snimak ekrana)

Redakcija NIN-a pozvala je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrde ko stoji iza pretnji upućenih na Tviteru.

„Ne znam ko stoji iza pretnji, ne želim da upirem prstom ni u koga“, kaže Vesna Mališić za Cenzolovku.

„Mislim da ja zaista nisam osoba za koju bi neko imao tu vrstu emocije. Javnost je, međutim, postala prostor ogromnog nasilja, ne znamo više ni da prepoznamo pretnje. One su postale uobičajeni dekor naših života. A ne bismo smeli to da dozvolimo.“

Poziv na linč

NIN je od nadležnih zatražio da utvrde ko stoji iza naloga „Autošovinizam voč plemenitog Džendera Zaharijevića“ (@autosovinizam) i ko je autor poruke kojom se, kako navode, „praktično poziva na linč i ubistvo“ Vesne Mališić.

„Redakcija NIN-a od MUP-a i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal očekuje da što pre, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, ispitaju ceo slučaj i da primene važeće propise. Očekujemo i da će na sve učestalije napade na novinare u Srbiji reagovati domaća i međunarodna novinarska udruženja“, piše u saopštenju.

 

Vesna Mališić je, kako kaže, uradila „ono što se inače radi u pristojnim zemljama“. Dakle, prijavila je pretnje nadležnim organima i o svemu obavestila svoju matičnu redakciju.

„Ja nisam na Tviteru i zaista nisam znala šta se tačno događa. Ali u toku dana uspaničeno me je nazvalo nekoliko kolega. Onih kolega koje imaju iskustva s čitavom lepezom različitih pretnji, manje ili više ozbiljnih, na društvenim mrežama i na drugim mestima. Svi oni rekli su mi da bi trebalo da obratim pažnju, da je stvar ozbiljna, da se pominje reč ‘femicid’ i tako dalje“, objašnjava Mališić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je „duboku zabrinutost zbog izloženosti naše koleginice, novinarke NIN-a Vesne Mališić brutalnim javnim napadima, govoru mržnje i pretnjama“.

Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je solidarnost s kolegijumom NIN-a i osudilo pretnje. UNS je takođe pozvao novinare da se na svojim privatnim nalozima uzdrže od nasilne retorike. 

„Pretećim i neprimerenim porukama novinari i javne ličnosti podstiču verbalno nasilje i u komentarima svojih pratilaca i time dodatno ugrožavaju bezbednost svojih kolega i pogoršavaju uslove za profesionalan rad medija“, navodi se u saopštenju.

Česti pritisci na NIN preko društvenih mreža

Podsećamo, pritisci na NIN i ranije su dolazili s društvenih mreža. Kada se u maju, u virtuelnom prostoru pojavila lažna naslovna strana navodno novog broja NIN-a, s fotografijom Dragana Đilasa i naslovom „Najbolji srpski glumac“, Vesna Mališić je ocenila da je to samo deo kontinuiranog napada na NIN zbog njegovog kritičkog pisanja i novi pritisak na tu redakciju.

U ovo vreme prošle godine u Beogradu su osvanuli plakati na kojima se kaže da je Zvezdanu Jovanoviću, atentatoru na premijera Zorana Đinđića „uručena Ninova nagrada“.

Mališić je tada rekla da iza svega stoji vlast i da je povezivanje NIN-a s Đinđićevim ubistvom „najstrašnija poruka u istoriji nasilja nad novinarstvom“.

Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a, nedavno je izjavio da je „srećna“ ona zemlja u kojoj ministru informisanja najveće probleme zadaju NIN i Vreme.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend