15. sep 2020.

Vesti onlajn napali hakeri – „nekome smeta istina“

Srpski informativni portal "Vesti onlajn", internet izdanje dnevnih novina frankfurtske "Vesti", od četvrtka je bio izložen jakim hakerskim napadom, koji su IT stručnjaci uspeli da neutrališu danas posle podne.

„Izvinjavamo se našim vernim čitaocima što nisu mogli da pristupe portalu i saznaju najnovije vesti iz Srbije i sveta, iz svih sfera života. Dnevne novine ‘Vesti’ poznate su kao nezavisan list, koji izlazi u dijaspori već skoro 30 godina. Portal je nastao 2009. i vodi istu politiku – politiku istine u informisanju čitaoca“, rekao je Aleksandar Vidaković, direktor kompanije “Nidda Verlag GmbH” i izdavač „Vesti“.

On je naglasio da ovo nije prvi napad na portal.

“Sličan napad smo imali pre samo šest meseci. Nekome očigledno smetamo zato što se, kao nezavisan srpski portal, ozbiljnije bavimo istinom”, kazao je on i dodao IT stručnjaci tragaju za uzrokom problema, odnosno za onima koji su krivi za upad i zaražavanje sistema.

Tokom napada redakciji „Vesti“ u Beogradu javilo se na desetine čitalaca s istim pitanjem – šta se dešava sa portalom „Vesti onlajn“ i zašto ne mogu da vide nove informacije, ali ni stare vesti i priče.

„U pitanju je klasičan hakerski napad. Ubačen nam je virus tako da je svaki ‘klik’ na vest iz bilo koje oblasti ‘vodio’ na nagradnu igru ili postavljao upite…Napad je imao vrhunac za vikend, kada je kolegama bilo apsolutno onemogućeno plasiranje novog sadržaja, tako da su na portalu bile ‘bajate’ vesti od prethodnih dana, s tim što čitaoci nisu mogli ni njih da čitaju u nedelju i ponedeljak. Nakon četiri dana ‘borbe’ uspeli smo da rešimo problem i nastavimo s informisanjem”, rekao je Predrag Vranešević, urednik portala.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend