14. sep 2020.

Viši sud u Beogradu zaštitio uzbunjivača Željka Stojkovića, EPS ga ipak prebacuje na lošije radno mesto

Viši sud u Beogradu zaštitio je privremenom merom uzbunjivača iz Elektroprivrede Srbije Željka Stojkovića koji je prijavio da EPS krši propise pri iskopavanju uglja u Vreocima i time ugrožava zaštićene crkve. Sud je ovim rešenjem zabranio nadležnima u EPS-u da uzbunjivaču menjaju ugovorene uslove rada, što podrazumeva i premeštaj na manje plaćeno radno mesto.

EPS je, međutim, preduhitrio sud pa je uzbunjivača Stojkovića pod pretnjom otkazom primorao da potpiše aneks ugovora o radu kojim je prebačen na lošije radno mesto, sa koga nema uvid u sporna iskopavanja.

Željko Stojković je u razgovoru sa odgovornima u svom preduzeću saznao da oni neće postupiti po privremenoj meri, odnosno da će nalog o premeštaju ostati na snazi. Zato će uz pomoć advokatskog tima Pištaljke, koji  je i do sada savetovao uzbunjivača i njegovog advokata, nastaviti da u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača ostvaruje zaštitu.

Ubrzo pošto je samom EPS-u i nadležnim institucijama i organima vlasti prijavio da iskopavanja u Vreocima prete da oštete crkve koje su pod zaštitom države kao kulturno dobro, uzbunjivač Stojković dobio je predlog za premeštaj na slabije plaćeno radno mesto ali i krivičnu prijavu od EPS-a za „izazivanje panike i nereda“.

Željko Stojković, koji je ujedno i predsednik udruženja „Srpski centar ekologije“, u svojim prijavama navodio je da se rudarski iskopi u području Vreoca kod Lazarevca sprovode mimo važećih planskih i urbanističkih propisa.

Na Stojkovićeve prijave reagovala je i rudarska inspekcija, koja je naložila EPS-u da otkloni nepravilnosti i spreči moguće štetne posledice.

Pošto rizični radovi nisu prekiniti, uzbunjivač je podneo i krivičnu prijavu protiv direktora EPS-a Milorada Grčića i republičkog rudarskog inspektora Zorice Vukadinović koju je optužio da nečinjenjem dozvoljava protivpravno iskopavanje.

Uzbunjivač Stojković je pokušao da na nezakonite radove EPS-a skrene pažnju svim mogućim institucijama i državnim organima koji mogu imati uticaj na to da se nepravilnosti otklone. Alarmirao je i ministarstva (saobraćaja i infrastrukture, rudarstva i energetike, kulture i informisanja, državne uprave, unutrašnjih poslova), a u želji da zaštiti kulturna dobra obraćao se i predsednici vlade i predsedniku Republike. Uzbunjivač je na nezakonitosti ukazao i Agenciji za borbu protiv korupcije, Zavodu za zaštitu spomenika kulture, a obraćao se i Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Odmazda nad Stojkovićem nakon njegovih prijava počela je podnošenjem krivične prijave protiv ovog uzbunjivača za „izazivanje panike i nereda“. Krivičnu prijavu podneli su rukovodioci EPS-a.

Ekološki aktivista Stojković našao se i na udaru provladinog tabloida „Srpski telegraf“, koji je na svom portalu „Republika“ nakon što je o njegovom slučaju pisao portal „Nova.rs“, objavio tekst pod naslovom: „Soroš i SZS udarili na Kolubaru“. U tom tekstu je uzbunjivač Stojković označen kao „predvodnik grupe“ koja „plasira laži i spinuje afere“ protiv EPS-a i direktora ove kompanije.

Kako pišu mediji, crkve na čiju ugroženost je upozorio uzbunjivač biće preseljene zbog širenja kopa.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend