14. sep 2020.

Viši sud u Beogradu zaštitio uzbunjivača Željka Stojkovića, EPS ga ipak prebacuje na lošije radno mesto

Viši sud u Beogradu zaštitio je privremenom merom uzbunjivača iz Elektroprivrede Srbije Željka Stojkovića koji je prijavio da EPS krši propise pri iskopavanju uglja u Vreocima i time ugrožava zaštićene crkve. Sud je ovim rešenjem zabranio nadležnima u EPS-u da uzbunjivaču menjaju ugovorene uslove rada, što podrazumeva i premeštaj na manje plaćeno radno mesto.

EPS je, međutim, preduhitrio sud pa je uzbunjivača Stojkovića pod pretnjom otkazom primorao da potpiše aneks ugovora o radu kojim je prebačen na lošije radno mesto, sa koga nema uvid u sporna iskopavanja.

Željko Stojković je u razgovoru sa odgovornima u svom preduzeću saznao da oni neće postupiti po privremenoj meri, odnosno da će nalog o premeštaju ostati na snazi. Zato će uz pomoć advokatskog tima Pištaljke, koji  je i do sada savetovao uzbunjivača i njegovog advokata, nastaviti da u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača ostvaruje zaštitu.

Ubrzo pošto je samom EPS-u i nadležnim institucijama i organima vlasti prijavio da iskopavanja u Vreocima prete da oštete crkve koje su pod zaštitom države kao kulturno dobro, uzbunjivač Stojković dobio je predlog za premeštaj na slabije plaćeno radno mesto ali i krivičnu prijavu od EPS-a za „izazivanje panike i nereda“.

Željko Stojković, koji je ujedno i predsednik udruženja „Srpski centar ekologije“, u svojim prijavama navodio je da se rudarski iskopi u području Vreoca kod Lazarevca sprovode mimo važećih planskih i urbanističkih propisa.

Na Stojkovićeve prijave reagovala je i rudarska inspekcija, koja je naložila EPS-u da otkloni nepravilnosti i spreči moguće štetne posledice.

Pošto rizični radovi nisu prekiniti, uzbunjivač je podneo i krivičnu prijavu protiv direktora EPS-a Milorada Grčića i republičkog rudarskog inspektora Zorice Vukadinović koju je optužio da nečinjenjem dozvoljava protivpravno iskopavanje.

Uzbunjivač Stojković je pokušao da na nezakonite radove EPS-a skrene pažnju svim mogućim institucijama i državnim organima koji mogu imati uticaj na to da se nepravilnosti otklone. Alarmirao je i ministarstva (saobraćaja i infrastrukture, rudarstva i energetike, kulture i informisanja, državne uprave, unutrašnjih poslova), a u želji da zaštiti kulturna dobra obraćao se i predsednici vlade i predsedniku Republike. Uzbunjivač je na nezakonitosti ukazao i Agenciji za borbu protiv korupcije, Zavodu za zaštitu spomenika kulture, a obraćao se i Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Odmazda nad Stojkovićem nakon njegovih prijava počela je podnošenjem krivične prijave protiv ovog uzbunjivača za „izazivanje panike i nereda“. Krivičnu prijavu podneli su rukovodioci EPS-a.

Ekološki aktivista Stojković našao se i na udaru provladinog tabloida „Srpski telegraf“, koji je na svom portalu „Republika“ nakon što je o njegovom slučaju pisao portal „Nova.rs“, objavio tekst pod naslovom: „Soroš i SZS udarili na Kolubaru“. U tom tekstu je uzbunjivač Stojković označen kao „predvodnik grupe“ koja „plasira laži i spinuje afere“ protiv EPS-a i direktora ove kompanije.

Kako pišu mediji, crkve na čiju ugroženost je upozorio uzbunjivač biće preseljene zbog širenja kopa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend