21. maj 2021.

Viši sud utvrdio: Mobingovan inspektor SBPOK član Radne grupe za rasvetljavanje ubistva novinara

Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu kojom je potvrdio da je naš bivši kolega i bivši član ovog sindikata Predrag Simonović pretrpeo zlostavljanje na radu kod Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcija policije, Uprava kriminalističke policije od strane nadređenih, zaposlenih kod tuženog D.T. tada načelnika Odeljenja za suzbijanje organizovanog opšteg kriminala u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala – SBPOK i N.M tada šefa Odseka za suzbijanje otmica, iznuda i ucena sa elementima organizovanog kriminala, u periodu od 19.04. 2011. godine do 24.04.2015. godine.

U navedenom periodu Predrag Simonović, kao pripadnik SBPOK-a, po rešenju direktora policije, bio je pripadnik Radne grupe za rasvetljavanje ubistva novinara Slavka Ćuruvije a koja je postupala u okviru Vladine komisije za rasvetljavanje ubistva novinara. Nakon rasvetljavanja ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Predrag Simonović je po rešenju direktora policije bio i član Radne grupe za rasvetljavanje ubistva novinara Milana Pantića iz Jagodine.

Postupak pred Višim sudom u Beogradu trajao je 6 godina a kolegu je zastupao pravni tim Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM.

Od početka zlostavljanja , uporedo sa vođenjem sudskog postupka zbog zlostavljanja na radu, protiv Predraga Simonovića su vođena dva disciplinska postupka i oba su obustavljena. Prvi disciplinski postupak, za koji je zaključak o pokretanju doneo tadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Srđan Paskvali, zbog povrede službene dužnosti „zloupotreba prava na zaštitu“, odnosno zbog toga što je Predrag Simonović tražio medijaciju i na taj način želeo da reši problem, da ne bi pokretao sudski spor. Drugi disciplinski postupak pokrenut je zaključkom direktora policije Vladimira Rebića, tadašnjeg v.d. načelnika Uprave kriminalističke policije, zato što se „na neprimeren način izjašnjavao o odluci direktora policije“. U navedenom postupku Predraga Simonovića je zastupao Dragan Žebeljan, predsednik Sindikata policije Sloga, i navedeni postupak je obustavljen.

U skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača Predrag Simonović je ukazivao na nepravilnosti i kršenje zakona u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Nakon uzbunjivanja u vezi nezakonitog potpisivanja izjava o čuvanju tajnosti podataka direktor policije oformio komisiju i naredio da se uništi 959 potpisanih izjava o čuvanju tajnosti podataka koje su se čuvale u prostorijama Službe za specijalne istražne metode SSIM. Takođe, ukazano je da visoko pozicionirane starešine Uprave kriminalističke policije nisu imale potreban sertifikat Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka za uvid u dokumenta sa oznakom „strogo poverljivo“ a da su svakodnevno imali uvid u ista.

Indikativno je da je u vreme dok je Predrag Simonović bio član Radne grupe za rasvetljavanje ubistava novinara Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, sprovodeći kontrole, u dva navrata utvrdio neovlašćenu obradu podataka Predraga Simonovića od strane službenika Direkcije policije . Poverenik je utvrdio da su policijski službenici neovlašćeno obrađivali podatke Predraga Simonovića preko Jedinstvenog informacionog sistema – JIS u vezi čega je Poverenik doneo upozorenje broj 164-00-00748/2015-07. Takođe, Poverenik je doneo upozorenje broj 072-04-1457/2018-07 zbog nepravilnosti u obradi naročito osetljivih podataka o ličnosti.

Za vreme rada u Radnoj grupi za rasvetljavanje ubistva novinara Predrag Simonović je zbog ostvarenih rezultata nagrađen sa dve nagrade ministra, jedna nagrada od strane ministra Ivice Dačića a druga od strane ministra dr Nebojše Stefanovića, i 31 put (trideset i jedan) nagrađen uvećanjem koeficijenta plate. Gore navedeno nije sprečilo starešine iz SBPOK-a da mobinguju Predraga Simonovića dok je radio na najosteljivijim i najbitnijim predmetima, što je utvrđeno prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend