13. apr 2018.

Matić: Ubistvo novinara je najjeftiniji oblik cenzure

Ubistvo novinara je najjeftiniji oblik cenzure, izjavio je predsdnik Komisije zaistraživanja ubistava novinara Veran Matić N1 i dodao daz aboravljamo da 90 odsto ubistava novinara nije razrešeno i nije se došlo do sudskog procesa.

Foto: Medija centar Beograd

Neophodna je politička volja za razrešenje ubistava novinara, rekao je Matić u Danu uživo i upozorio da nekažnjivost predstavlja poziv na ponavljanje čina.

Matić podseća da je od osnivanja Komisije 2012. godine razotkriven slučaj ubistva Slavka Ćuruvije i da je u toku sudski proces.

„Mi stalno zaboravljamo da 90 odsto ubistava novinara nije razrešeno, nije se došlo do sudskog procesa. Ubistvo novinara je najjeftiniji oblik cenzure“, smatra Matić.

Kad je reč o slučaju Radislava Dade Vujasinović, Matić podseća da je 15 godina slučaj tretiran kao samoubistvo i da je Komisija uspela da pronađe deo dokaznih materijala koji su poslati na superveštačenje van zemlje.

Dodaje da radna grupa i dalje radi na slučaju ubistva Milana Pantića i ističe da je bitno što je slučaj još uvek otvoren.

„Postoji ekipa ljudi koja svakodnevno radi samo na tim slučajevima i to će trajati sve dok ti slučajevi ne budu rešeni“, kaže Matić.

Prema njegovom mišljenju, politička volja za razrešenje ubistava novinara je neophodna.

„Na starim slučajevima, ali i na novim. Na žalost, politička volja je i dalje nešto što je mnogo bitnije od delovanja institucija sistema jer one nisu izgrađene na način na koji bi one same funkcionisale“, ocenio je Matić.

On kaže da se trenutno radi na tome da se proširi mandat Komisije kako bi se obuhvatili i slučajevi na Kosovu, gde se dogodilo 14 ubistava novinara, od toga petoro srpske nacionalnosti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend